PORTAL PRESSUM

Kravatu molim Gospodine

Kolumna: Tomislav Južni
2015-04-10 04:39:01

Rođen sam prije dovoljno godina da bih znao raspoznati mržnju od bijesa. Biti bijesan na nekoga ili nešto to je trenutno stanje uma, a nekoga mrziti to je već patološko stanje.

Daleko sam ja od stručnjaka za procjene razno raznih stanja pojedinaca u ovom društvu, ali sve više naginjem razmišljanju da nam je "čovjek" opasno bolestan, da je nastala epidemija koja prijeti da preraste u pandemiju.

Čime potkrijepiti te činjenice? Stanje psihe čovjeka prvenstveno je vezano za njegovo duhovno i materijalno stanje. U koliko je čovjek zdrav, materijalno osiguran i ne more ga brige običnog smrtnika, tada je i njegovo razmišljanje u smjeru pozitive. Ali ako ga brine neizvjesnost, materijalna nesigurnost, tada on postaje bolestan čovjek. A bolesni ljudi ne mogu kontrolirati svoje emocije, svoju psihu. Tada burno reagiraju na nepravdu ili pokušaj nametanja nepravde. U tom trenutku mozak luči taj negativni hormon kojeg stručnjaci nazivaju serotonin, hormon depresije i tuge, a upravo iz depresije i tuge nastaje bijes i agresiju.

Ovaj uvod u psihu čovjeka napravio sam ponukan događanjima u našem društvu. Bivši ratnici bi ponovo ratovali. Djeca prenose poruke svojih roditelja. Poruke se prenose na stadione, ulicu, škole. Poruke su to da je činiti zlo bolje no činiti dobro. Prenose se poruke bliže i dalje prošlosti o tome kako su ustaše i partizani bili dobri i zli ljudi. Generaliziraju se skupine i dijele na dobre i loše.

Niti su svi vojnici koji su služili vojsku u NDH (ustaše), bili loši, a nisu svi niti bili dobri ljudi. To se odnosi i na partizane. U novijoj povijesti mogu se istom mjerom osvrnuti i na naše branitelje. Niti kod nas nisu svi bili časni i pošteni, ali raduje činjenica da ih je manjina.

Tko je tomu kriv?

Krivac je prvenstveno država. Zašto država? Iz prostog razloga što svojim građanima nije omogućila jedan normalan život bez stresa, bez šoka. Krivi su političari koji su se prihvatili posla kojemu nisu dorasli i kada su uvidjeli da nisu sposobni krenuli su u otimanje onoga što se još ima oteti. U tom činu jedan mali čovjek sudjelovao nije. Jedina greška malog čovjeka je što ih je on sam birao.

Krivi su i mediji. Zbog senzacionalizma i profita u stanju su prenijeti, izmisliti i plasirati bilo koju informaciju samo da bi imali čitanost, gledanost ili slušanost.
Krivnja medija je i ta da su upali u ruke osobama lošeg morala, spremnih da se prodaju svakome tko plati. Tu je opet država zakazala što je to dozvolila.

Stanje mita i korupcije godinama je aktualno. Svi oni bukači koji su se prijetili da će uvesti reda danas su s druge strane brave. Sada se smo postavlja pitanje da li su se i oni "omastili" pa su uhvaćeni ili su ih tamo smjestili oni kojima su se prijetili.

Kućnog odgoja je sve manje. Razlog što nam djeca na stadionima skandiraju rasističke i nacističke poruke vjerujemo da nisu proizišli iz doma, već da su ponikle na ulici. Da li je naša mladež izmanipulirana od strane onih kojima odgovara ova anarhija koja vlada u društvu ili je jednostavno to trend pobune među njima. Ali slušati po stadionima "ubi, ubi .......", " za dom spremni", spominjati cigane, tražiti krivca u jednom čovjeku, po meni to je već stanje poremećenog uma pojedinaca.

Tko svemu tome, ili svima tima da stane na kraj? Ovoga trenutka ja jednostavno ne vidim. Zašto? Jednostavno zato što i pojedinci koji bi trebali utjecati na stanje u društvu kao i oni koji su u vlasti ovoga društva spadaju u kategoriju patoloških lažova. S jednom razlikom u odnosu na negativce koje sam spomenuo, oni to rade u kravatama i njih se oslovljava s Gospodine.

Tomislav Južni

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac