PORTAL PRESSUM

Kolumna Tomislav Južni: Sve za mandarine i Ajduka

Kolumna: Tomislav Južni
2016-02-04 11:50:22

Evo mene lipi moji ponovo. Nisam pisa već dugo, a nije ni bilo potrebe. Imali ste vi dovoljno cirkusa i bez mene. Eto odakle da počnen. Moj van je ADZ opet pobidija. Neb on pobidija da nije ovijah naših Metkovčana, ali Bože moj, svoj se svoga drži.

Nakon što nan je Čaća izginia (bidan on), i bori se po sudovima da bi dokaza da on nije maznija nikakvu lovu, ope su došli naši na vlast. Prvo van je došla naša prisidnica, a je ćasna lipa i poštena. A je malo plavuša al je lipa i zgodna. A priča van ona onaj Ingliški ka da je u njem rođena. Pa ako već imamo prisidnicu, bolje mi je i nju gledat no oniga biloga (jedina mu je pridnost bila ća je bia bil, pa me podsjećao na moga Ajduka), koji mi nije ni smrdia ni mirisa, ka ni oni što je bija prije njega.

Gospe ti kaki je to precidnik kojem od onija dlakurina ni oči ne vidiš. Jedino što san kod njeg volija bili su vicevi, e je ih zna ispričati. Dva mandata nam je on priča viceve. Pa di ih tolike popamti? A zna van je on i odati po svitu i ugovarati nove investicije. Dovia je on i one kovače što su kupili neke željezare u rvackoj. Kada su vidli da se kod nas ne radi na mih i nakovanj, brzo su kidnili, a brižni radnici počeli zazivati oniga bravara Titu.

Oni prvi precednik mi je bija nekak najdraži. Ima je opasan poglid. Taj kada te je pogleda preko tevejca odma ti se govno stvrdnilo, ali brižan ima je jebenu ženu, pa čim ju ne bi posluša, ona mu ne bi skuvala ručak. Ima ti je on i krasnu dicu i unuke. Sve sami uspješni poduzetnici. Ali brižan, rano nam je otiša, a neka, da on nije otiša, mi ne bi sada imali ovu lipoticu koja može smantati svakiga karonju. Čitam jutros da je sminila i Šeksa, starog domoljuba koji je svoje rvatstvo izgradija na oficirskoj šapki. Nema ti u naše prisidnice mile cile.

Dobili smo mi i noviga premijera. Fin neki čovik. Nit on razumi nas, nit mi njega. Neka, i bolje je tako. Oniga prije njega, mi smo njega razumili, ali on nas nije. Posvadio se on sa svima. I s Janezima i s Mađarima i Srbima. Htia se on posvaditi i s austrijancima ali nije smija. Ima je kredit u njihovoj banci. Jedino se nije svadia s Talijanima, ćuja san da jako voli Pasta sutu.

Idem ja ponovo malo na sadašnjeg premijera. Čovik van je ostavia plaću od 1,5 milijuna kuna misično da bi radija za 250 hiljada. Eto što ti je domoljub. Zato bi ja sve ove političare dovija iz dijaspore. Njime ne tribaju šoldi, njimi triba biznisa. Samo se bojim lipi moji da će oni brzo naučiti kako se unas ne radi, već da se ide po restoranima na Pašku janjetinu s Novog Zelanda.

Gleda san i oniga što je ima PTSP pa je naglo ozdravia da bi bia ministar, a onda nakon pet dana dobija nogu pa opit ima PTSP. Ma mi smo van hrvati medicinski fenomeni. Eno znan van ja onu Luce. Ona van je jednom bila trudna, pa nije bila trudna, sada je opit trudna. Kako? A ni muža nima. Ak može ona, može i ministar.

Blago si ti ga nama. Došli ovi iz Metkovića na vlast. Sada će naša dolina Neretve biti ka Kalifornija. Neće više bacati pet kili mandarina i lubenica po cesti i zatvarati Jadransku magistralu. Ma mi s mora baš se i nismo volili s onima gori, Metkovcima, ali sada kada su se slizali s ovin našima iz ADZ-ja, bogu mi, sada ih volimo, mnogo ih volimo. Rekli su nan da će nam dati mandarine s popustom, one koje obično bacaju. Pa ščeta bacati.

Ovi vaši u Istri su se malo uskurčili pa oće Regiju Istru, pa oće Županiju, pa oće ...... Alo daj te se malo kuntentajte. Ne možete sve uzeti. Je ruku na srce da vi najviše zarađujete. Da ste vridan narod i da vas turisti jako voliju. Nas dalmatince ne vole baš jako. Kažu nan da smo lini. E onda ko vas jebe. Onda radite vi i za nas kada volite tako puno raditi. Mi dalmatinci smo rojeni za pismu, karte, marendu i bevandu. A Gospe ti, ko bi još stiga i raditi.

Neg jestl vidli kako igraju ovi naši rukometaši. I onda mi kažete da smo mi Dalmatinci lini, a svi su skori međ njin il Dalmatinci ili Ercegovci. Ma to van je raja naša. Od kada imamo u vladi Metkovce i njih smo mi prikljućili nami, Dalmaciji.

E sada je došlo vrime da bude po našem. Ko ne bude navija za Ajduka, pija bevandu (a ne oni gemišt). Ko bude reka"kaj" i ko bude puno radija, svim čemo oduzeti PTSP, a oni koji ga još nemaju, ne brinite, na dobrom ste putu da ga dobijete. I onda će se lipo ova "Lipa naša" zvati Hrvatska PTSP, a ne li do sada kada su ovi komunisti bili na vlasti, Hrvatska d.o.o. pa su otišli u stečaj jer su sminili meštra za Pridstečajne nagodbe.

Evo lipi moji, od mene za sada toliko. Sada ću van češće pisati. Sada su van ovi moji gori, pa neće biti cenzure.
Lipi mi i debeli bili. Vaš

Tomislav Južni