PORTAL PRESSUM

Cirkus `Croatia Sabori`

Kolumna: Adriano Šćulac
2015-04-15 08:48:05

Oni malo stariji, najvjerojatnije se  još uvijek s radošću prisjećaju kad bi u grad stizao cirkus. Onaj pravi veliki. Imao je na programu akrobate, dresirane životinje, klaunove, gutače vatre, mađioničare…., bio je to nadaleko poznat cirkus «Orfei» vlasnice Moire Orfei.

Cirkusa više nema, ali znam da je planetarno popularna gospođa Orfei još uvijek među živima, mada je prošlo dugo vremena, od kako je ta umjetnica zabavljala ljude diljem svijeta.

Sjetim se ponekad tog cirkusa i tih za nas klince, jako lijepih vremena.

Istina kažu mi neki da cirkusi još uvijek postoje, ali da je to sve nekako u malom, da imaju po neku životinju, i možda kakvog mađioničara, pa sve to zajedno stane u malo veći šator za kampiranje.

Doduše ja znam za jedan jako veliki cirkus, koji ima predstave svaki dan. Zanimljive su,  jer u njima učestvuju skoro pa samo mađioničari, a životinja uopće nema.

Adriano šćulac_1Te su predstave kod nekih rado gledane, a često ih i televizija direktno prenosi.

Publici je malo neugodno jer ne znaju točno kako je cirkusu ime. Neki kažu da se zove «Croattia»  a neki ga cirkus «Sabori» nazivaju.

Kažu da ga ne vodi žena, već da voditelj nema ni grama sposobnost velike Moire Orfei, da se nekako zove, no da ga publika najradije naziva, Gazda Zoki.

U cirkusu „Sabori“ ima mađioničara na pretek. Jedan od najboljih koji pokušava uveseljavati publiku s najtežim i nedokučivim trikovima ima umjetničko ime Caro Marko.

Oni koji su gledali pa makar i jednu predstavu, kažu da je najjači u sakrivanju samog sebe, pa dokle on uvjerava ljude da je u Cirkusu,tako se dobro skrije da ga je nemoguće pronaći

Mislim da te i slične trikove, cirkus Orfei, nikada ne bi mogao organizirati, jer jednostavno nisu imali tako sposobnih mađioničara.

Eto da ne treba jadikovati što velika Moira Orfei, i njen cirkus više ne putuju, kad su dobili i te kako dostojnu, ako ne i bolju zamjenu.

Već sam napomenuo da je možda jedini nedostatak, što ovaj današnji cirkus za razliku od Orfeia, nema nikakvih životinja, osim ovaca.

Pa mu tako nedostaju slonovi, žirafe, majmuni, konji koji su znali brojati i papige koje su pričale i znale izgovarati i najteže riječi.

No, da ne bi taj današnji cirkus, bio baš miljama daleko po kvaliteti od onoga nekada, kojemu smo se radovali i smijali, potrude se organizatori koji često znaju u publiku posjesti po nekoliko ovaca, koje ne bleje nego šute, a publika se za razliku od nekad ne smije, nego plače na sav glas.

Izvor: http://www.5portal.hr/vijesti_detalj.php?id=8137

umag  tz umag
830805256LOGO PRESSUM (Custom)
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag