PORTAL PRESSUM

Kolumna Tomislav Južni: Loši glumci u lošoj predstavi za lošu publiku

Kolumna: Tomislav Južni
2016-03-03 01:04:33

Evo mene lipi moji da ponovo za naš Pressum napišem koju kolumnu. Ne pišem vam redovno, nimam kad. Ustanem vam rano oko 10, marendam, popijem bevandu i evo ti vać ručka. Nakon ručka ponovo bevandu dvi, kavicu, a Gospe ti triba malo i počinit. Već okoli 6 budi me Luce da triba večerat prije dnevnika. I ondak ti ja napravin litru dvi bevande da se Luce ne mora dizat pa ti gledan ove naše na dnivniku. A jesu ljudine. Pun ih je dnivnik. Još da je i precidnica naša, e.

Iša san vam ja u Zagreb prošli misec. Sjebali mi ovi nešto s boračkom penziom pa san iša to sridit. Kaže meni moja Luce: - Odi ti to riši dok su ovi naši na vlasti, ak se vrate oni komunjisti opet će te sjebat. I tako san ti ja iša u Zagreb. Mate koji radi na penzionom mi reka da oden do Antiše u ministarstvo branitelja i da će mi on to rišit.

Ponija san ti ja malo vina, oniga našeg crnog s Hvara i jedan pršut, nek se nađe. Kad san stiga u Zagreb uzeja san taxi. Nisan ni zna da je Zagreb tak velik. Pet puta veći od Splita. Zato me je onaj taxi voza tri ure i uzeja mi tristo kuna. Taj taxi košta više no trajekt do Korčule Gospe ti. Al neka, ni mi ža. Vidija san ti ja zato cili Zagreb. Vozija je on menei do oviga novog aerodeoma da vidin Vranju Tuđmana. A je lipi, lipji od onig našeg u Trogiru. Ma ća lipji.

Negdi okoli podni doša ja prid ministarstvo kada tamo fešta. U nekon šatoru sviraju oni na tamburu.Ma lipo ti je to meni, al lipje bi mi bilo da su zapivale naše klape.Ovi su mi nekak prebrzi.

Ja da uđen u šator kad me niki crni uvatija za jaketu i pita:- Di češ? Ja mu rečen da san krenia kod Antiše ali da imam još uru vrimena kada mi je zakaza pa velin da se malo ugrijen.

Pita ti taj crni mene: - A jel taj Antiša naš ili njiov?
- A Gospe ti Sinjske, nego da je naš, da čiji će bit.

- Onda ulazi. Reče ti ovaj meni.

Ja uša a na me odma skoči neki Jutriša, ne znate ga vi. On van je iz Bilica. Mi dva smo zajedno skupljali lovu '91. I on van je bija ranjen ka i ja. Nismin van reći di smo bili ranjeni jerbo je to vojna tajna.

I tako me Jutriša posija oma do sebe. Pita me šta san doša, ja mu sve reka i reka san mu da iden do Antiše da me posla Mate iz penzionog jerbo su mi ovi komunjisti skinili 30% s penzije. Pitame Jutriša ća san ponia Antiši, a ja mu pokaza ono malo pršuta od 7 kila i karnister crnoga s Hvara. Kad je to Jutriša vidija ama mi zapljeni sve i kaže da: - Jebeš ti Antišu. Moji judi će sve rišiti. Oni tute ti je glavni za penziono (pokaza mi jednega crnoga). Nemoj ti ni da ideš do Antiše da nepraviš zbrku. Odi ti lipo na vlak i za Split.

Ovi drugi kad su vidli pršut i crnjaka svi su se izljubili smenom: - Fala ti bože, donio čovjek pršuta i vina. Puna mi kapa ove janjetine i odojka.

I tako san van se ja vratia usplit i sada van čekan da mi legne penzija. Luce mi kaže da me je tražija Mate iz penzionog i da je jako jut šta san ga zajeba i da ga je zva Antiša i da je i on jut jerbo mu je Mate obeča poslat kanister vina i pršut. Nisam baš sve dobro razumija kad ova moja Luce nizna dobro zapamtit poruku.

Veseli mi i zdravi bili. U sljedećoj kolumni ću van reći kolka mi je penzija, ak ovi naši budu još navlasti, a ak ne, i vrate se oni komunjisti, onda znajte da san ponovo najeba. Vaš

Toislav Južni