PORTAL PRESSUM

Luna Jušić mlada sugrađanka o kojoj tako malo znamo

Portreti
2016-05-16 07:18:15

Trinaestogodišnju Umažanku Lunu Jušić ljubav prema baletu i talent vode u milansku ‘’Accademia Teatro alla Scala’’. Još prije tri godine nizale su se preporuke da ova mlada balerina krene u profesionalnu baletnu školu gdje se vježbe odvijaju svakodnevno. Svoje prve baletne korake započela je u trećoj godini života i to u školi Carlotta Grisi u Umagu.

- Zaljubila sam se u ples kada mi je mamina prijateljica kupila štangu i tepih s baletnim koracima. Tada sam počela plesati doma, nakon čega me mama odlučila upisati u baletnu školu. U trenucima dok plešem sjećam kao da sam u nekom potpuno drugom svijetu. Jednostavno zaboravim na sve oko sebe. Balet je umjetnost kroz koju izražavam svoje osjećaje, kaže Luna Jušić.

- Luna je od malih nogu bila zainteresirana za balet. Oduvijek je govorila kako će postati balerina, tako da smo odmah znali da je ozbiljna u svojim namjerama, jer kada se nečega uhvati, onda to i odradi do kraja. Uporna je u onome što voli. Smatramo da treba slijediti svoje strasti u životu, tako da ju u potpunosti podržavamo, kaže njezina majka Tamara.

Prije tri godine put ju je odveo u riječku Osnovnu školu za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica. Obitelj Jušić se tako seli iz Umaga kako bi Luni omogućila nastavak puta ka ostvarenju njezinog dugogodišnjeg sna. Promjene koje donosi nova škola, novi grad i novi prijatelji nisu ju nimalo obeshrabrili.

- Mislila sam da će preseljenje u Rijeku biti mnogo teže nego što je zapravo bilo. Zaista sam sretna jer su me u školi odmah jako dobro priprihvatili. Imam odličan razred i jako dobre prijatelje, kaže Luna.

- Moj suprug Robert svaki dan putuje iz Rijeke za Pulu, dok sam ja preselila svoj posao u Rijeku. Puno smo se žrtvovali, ljudi nam se čude, jer ne bi svatko odustao od svog komoditeta. U većim je sredinama takvo nešto sasvim normalna pojava i svakodnevica. Naša je dužnost da svoje dijete pratimo i podržavamo u svakom trenutku.

Luna je do sada posjetila baletne škole u Budimpešti, Pragu, Zurichu, Beču i Milanu, ne bi li izabrala onu u kojoj bi željela nastaviti baletno školovanje. Na takav ju je korak, kaže, najviše naveo profesionalni baletan Leo Mujić.

- Kada sam došla na audiciju u Milano bilo je mnogo kandidata. Žiri se sastojao od pet članova, među kojima je bio i ravnatelj škole, Frédéric Olivieri. Nakon što su mi javili da sam prošla na audiciji bila sam presretna. Već duže vrijeme razmišljam o školovanju u inozemstvu, ali nisam mislila da će se to dogoditi tako brzo. Dvoumim se između bečke ‘’Wiener Staatsoper Ballet Academy’’ i milanske ‘’Accademia Teatro alla Scala’’. U obje sam škole primljena, no, ipak mislim da će prevagnuti Italija. Kako imam dvojno državljanstvo i kako mi je talijanski jezik blizak, mislim da ne bi trebalo biti nikakvih problema i trebala bih se dobro snaći. Konačnu ću odluku donijeti u lipnju nakon što u milanskoj baletnoj školi provedem nešto više od dva tjedna, ispričala nam je Luna. Ova je talentirana Umažanka nastupala u predstavama ‘’Orašar’’ i ‘’Evolucija plesa’’ riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca, a uskoro će u istom teatru nastupati na ‘’Gala baletu’’. U srpnju će sudjelovati na međunarodnom baletnom natjecanju ‘’Mia Čorak Slavenska’’ u Zagrebu. Nedavno je u Udinama, također na međunarodnom baletnom natjecanju, osvojila u ukupnom plasmanu drugo mjesto, a prvo u ženskoj kategoriji, gdje je otplesala varijaciju iz ‘’Seljačkog pas de deuxa’’ iz baleta Giselle.

Vlasta Smoljanović i Nicolae Vasc bili su prvi Lunini profesori baleta kojima je neizmjerno zahvalna, dok su Tina Zubović i Botir Ohundadajev njezini riječki profesori uz čiju pomoć odlično savladava baletnu tehniku i koji ju izvanredno pripremaju za razne nastupe i natjecanja. Luna kaže kako joj razrednica u osnovnoj školi ima razumijevanja i izlazi u susret, jer zbog baleta često mora izostajati iz škole. No, ni to za ovu trinaestogodišnju djevojčicu nije problem, jer je i dalje odlična učenica.

Odlaskom u inozemstvo Luna kreće u pravu potragu za životnim snom, ne bi li ostvarila ono što je oduvijek željela. Sa svijetlom u očima i osmjehom na licu, bez imalo straha i sumnje, te puna elana, ova Umažanka će zasigurno i dalje u baletnim cipelicama na kazališnim daskama, uz zvukove klasične glazbe i dalje, odlično kao i do sada, promovirati ovu vrstu umjetnosti. A kako će cijela obitelj ubuduće živjeti i naročito gdje još uvijek ne znaju. Lunine je roditelje brzi razvoj ove situacije uvelike iznenadio, tako da još nisu donijeli konačnu odluku. Neke od mogućih opcija su da svoju kćer jedinicu upišu u internat ili pak da idu s njom gdje će ju pratiti u baletnom razvoju. No, najprije se Luna mora odlučiti hoće li u Beč ili Milano.

Izvor: OVDJE

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag