PORTAL PRESSUM

Kolumna Adriano Šćulac: Nesporazum

Kolumna: Adriano Šćulac
2016-06-16 03:24:29

Tko od vas, moliti ću lijepo, pogotovu muškog roda, nije bar ponekad pomislio, kako bi puno dao da može s nekom osobom suprotnoga spola kavu popiti. Ne iz razloga, da je mulja, nabacuje joj se, zavađa, već da je možda malo bolje upozna, ili čisto da mu ostali muškarci budu bar malo zavidni. Još dok sam bio u «pečalbi», živio van ovih prostora, imao sam kolegicu koja je radila odmah ured do našeg. Bio bi ponekad jako rado s njom kavu popio, ali nažalost bila je to nemoguća misija. Barem jedan dug period, a to sam tako žarko želio.

Sjećam se odmah pri povratku u rodni kraj, u nekom intervjuu zapitao me novinar koga bi od poznatih osoba najradije na večeru pozvao. Tada sam, a to bi i danas odgovorio, da bi to svakako bila Josipa Lisac. Ta mi je osoba tajanstvena, zanimljiva, velika je umjetnica, volim je slušati i kad govori i kada pjeva. Zato kad neki govore da bi mogla možda ove zime posjetiti Labin i održati koncert, već se raspitujem kad i gdje i naravno da ću biti u prvim redovima.

No da se vratim gospođi koja nije htjela da s njom kavu pijem. Znam da nije imala nikakav razlog za to. Viđali smo se svaki dan, bili si jako bliski, šalili se, mogli si svašta reći a da se ni ona ni ja nismo nikad naljutili. No kad bi pitao da li možemo kavu popiti odgovor bi bio, ne. Prvo sam pomislio da to čini s nekim, a ne želi da bude viđena. Ta je teorija odmah pala u vodu, jer zaboga kako možeš na javnom mjestu kavu piti a ne biti viđen. Vide te danas sa svom ovom tehnikom i kada to činiš negdje gdje misliš da si sam, da nikoga poznatog sresti nećeš.

Uslikaju te mobitelom, kamerom, ili čime već ne od ove silne tehnike i osvaneš na nekoj od društvenih mreža. Pa eto ti pitanja, što si s tim, ili tom tamo radio? Zašto se i što pilo, a to skrivalo. Kažu da je te snimke moguće i montirati, pa se ti kasnije pravdaj, zašto si se uokolo smucao. Mene je jednostavno brinulo i bio sam pomalo razočaran, zašto ne mogu s njom kavu piti. Biti si jako dobar, blizak, šaliti se, a ne htjeti sjesti u kafić i popiti kavu, sve mi je to bilo čudno.

Ponekad bi pomislio, da možda i ne pije kavu. Što ako je prikriveni alkoholičar, pa ranim jutrom žestoka pića pije? No i ta bi teorija odmah padala u vodu, jer to bi se vidjelo i osjetilo. Sve me to skupa polako počelo zabrinjavati. Nije da mi je bio neki problem, ali me silno zanimalo što je to, da ta žena ne želi u mom društvu kavu piti. Znala bi reći da sam joj simpatičan, bila je to i ona meni, jezično smo se razumjeli, tada sam već odlično pričao jezikom zemlje u kojoj sam živio. Bili smo si bliski i u poslu i van njega, čak si znali privatne stvari povjeravati. Ali ta vražja kava, nikako da se popije.

Polako sam to počeo zaboravljati. Nisam više razmišljao ni o kavi, ni kako bi je s njom rado popio. Jednostavno izgubio sam interes i počelo mi je biti svejedno. Tada, jednog jutra šok. Srela me na hodniku pred uredom i pozvala na kavu. Mali mi je milijun misli prošao kroz glavu. Zašto baš taj dan, da joj se nešto nije dogodilo, da nije možda grižnja savjesti ?? Prvo sam je, čisto onako iz «osvete» mislio odbiti, ali ne bi to bilo ni fer a ni pravedno prema njoj. Nisam odmah prihvatio poziv, ali dogovorili smo  se da će to biti sljedećega jutra. Nervozno sam čekao svo to vrijeme. Razmišljao u kojem bi bariću to najbolje bilo učiniti, što ću joj reći, kako je pitati zašto kava baš sad?

Stiglo je i to jutro. čuli smo se telefonom  i dogovorili vrijeme i mjesto za «kafenisanje». Našli se u točno vrijeme i na točnom mjestu. Nismo puno pametovali, znali smo se godinama i nije tu bilo neke nervoze, ni s jedne strane. Nismo se još pošteno ni smjestili i upravo kad sam htio postaviti pitanje, zašto sam morao čekati mjesecima da bi s njom popio kavu, preduhitrila me odgovorom, kako ona zna da ja kavu ne pijem i kako bi ona svako jutro u mom društvu popila bilo što, ali sam je ja uporno samo na kavu zvao. Od tog sam je dana svako jutro pozivao na čaj i nikad me odbila nije. Pili smo čaj godinama i da sam ostao u «pečalbi», znam da bi ga pili i dan danas. Iako je ona daleko uvijek su mi to bili lijepi jutarnji trenuci u svakodnevnim ispijanjima kave s njene i čaja s moje strane.

Adriano Šćulac

Izvor: OVDJE

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac