PORTAL PRESSUM

Kolumna Dragan Purišić: Nezadovoljstvo

Kolumna Dragan Purišić
2016-07-13 10:25:14

Čujemo pa zaboravimo;  u pojedinim dijelovima svijeta, kao što je npr. Bangladeš, obitelji  udaju kćeri koje su još djevojčice. Pod izgovorom siromaštva i tradicijskom inercijom, rješavaju ih se ne gledajući žele li one to ili ne. Nažalost, njihova tjelesna i emocinalna zrelost nisu dovolno razvijene te nastaju razni problemi i komplikacije. Uglavnom se nalaze u stanju boli i tuge, a da ne govorimo kako u većini slučajeva imaju status ropkinja.  Možemo nabrajati tko je za to sve  odgovoran ili tko bi mogao pomoći da se stanje promijeni, ali većinom je stvar jasna.

Danas sam upio nezadovoljstvo dviju žena koje rade s kupcima. Naime, krenuo sam u jednu banku u kojoj ukrupnjavaju sitni  novac. Ovoga puta me nije nužda na to natjerala već sam se jednostavno htio riješiti kovanica. Saznao sam da moraju biti sortirane i da banka uzima proviziju za tu razmjenu. Kada me ugledala s tri male vrećice, bankovna službenica  nije mogla suzdržati nezadovoljstvo zbog onoga što je predpostavila da će raditi. Na kraju obavljenog posla nagradila me kiselim izrazom lica.

Uputih se na tržnicu kako bih se riješio akutne gladi. Prodavačica sira nije bila nezodovaljna što mi je trebala odrezati tanju šnitu sira, ali ona za rajčice jeste. Iako sam iz pristojnosti kupio dvije velike, ona mi je pokušala utrpati tri. Dvije ili tri, za nju je to bio premalen iznos da bude ljubazna i sasvim dovoljan da mi pokaže nestrpljenje.

Kako kasnije palim, dođoše mi na um dvije stvari, a treća se nametnula sama od sebe.

Zašto su dame bile ljute na mene, a ne na onih devedeset posto građana od kojih danas zaista nisu imale nikakve koristi? Da je od njih danas svatko  učinio što i ja, banka tj. tržnica, imala bi solidnu zaradu. Nisam li svojim skromnim doprinosom  pridonio da imaju što raditi i zaraditi?

Uspjeh se može jedino mjeriti usporedbom. Zadavoljan treba biti onaj koji spada u malu grupu ljudi koji imaju posao i od toga mogu živjeti. Spomenute djelatnice vjerojatno nisu mogle pomisliti na djevojčice iz uvoda kao i na milijune drugih obespravljenih. Ipak,  to nije razlog da budu nezadovoljne onima koji traže njihove usluge i time doprinose da, ne samo da ne budu gladne, već da imaju za većinu svojih potreba.

Možda je rješenje da banka prodaje rajčice, a tržnica ukrupnjava sitniš?
     
DRAGAN PURIŠIĆ