PORTAL PRESSUM

Kolumna Hrvoje Silov: Bili su to samo snovi

Kolumna Hrvoje Silov
2016-07-30 06:27:03

Kada očekujete dijete, to je kao da se spremate na neki prekrasan izlet, na primjer u Italiju. Kupite hrpu vodiča i napravite krasan plan. Koloseum. Michelangelov David. Gondole u Veneciji. Možda naučite koju talijansku frazu. Sve je to vrlo uzbudljivo. Nakon mjesec dana uzbudljivih priprema, stiže dan odlaska. Spremite torbe i krenete.

Nekoliko sati kasnije, avion sleti. Dolazi stjuardesa i kaže: 'Dobro došli u Nizozemsku!'
'Nizozemsku?!' kažete vi.
'Što ja radim u Nizozemskoj? Platio sam za Italiju! Mislio sam da sam u Italiji. Cijeli sam život sanjao da dođem u Italiju.'

Ali, došlo je do promjene u redu letenja. Sletjeli su u Nizozemskoj i sad morate ondje ostati. Važno je da vas nisu odveli na neko strašno mjesto, odurno, prljavo, puno pesticida, gladi i bolesti. To je samo jedno drugačije mjesto. Tako morate izaći i kupiti nove vodiče. I morate naučiti sasvim novi jezik. I srest ćete mnogo novih ljudi koje inače nikad ne biste sreli. To je samo drugačije mjesto. Ono je mirnije od Italije, manje blještavo od Italije. I nakon što ste neko vrijeme ondje, zaustavite dah, pogledate oko sebe i počnete primjećivati da Nizozemska ima vjetrenjače... i Nizozemska ima tulipane. Nizozemska ima čak Rembrandta.

Ali svi koje znate dolaze i odlaze u Italiju... i hvale se kako su ondje proveli prekrasno vrijeme. I do kraja svog života govorit ćete: 'Da, i ja sam tamo želio ići. To je ono što sam planirao.' I bol zbog toga neće nikad, nikad, nikad, nikad proći... jer je gubitak tog sna jedan jako jako važan gubitak.

Međutim, ako potrošite svoj život jadikujući što niste bili u Italiji, nećete nikada biti slobodni da uživate u jednoj vrlo osebujnoj, vrlo dražesnoj stvari... u Nizozemskoj."

Hrvoje Silov

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag