PORTAL PRESSUM

Stranci smo u vlastitom domu, jadno i žalosno

Kolumna: Adriano Šćulac
2016-08-18 10:12:23

Ljeto je i turistička sezona. Barem još nekih mjesec dana, mada se već sada vidi da je ona „najžešća berba“ prošla. Meni ništa nije smješnije nego slušati naše političare (ministra turizma osobito) o sezonama, ljetu, turistima, dolascima, odlascima, noćenjima, kupanjima, strukturi gostiju, tko je stigao automobilom a tko autobusom, tko avionom, na biciklu, motoru, pješke, ama sve se zna. Broji se turistima svaka stopa. Zna se gdje kupuju, što jedu, koliko kila imaju, koliko od njih ima žena, djece, muškaraca, onih preko pedeset i onih manje od pedeset godina, zna se sve. Nema ni jedna služba u ovoj (s)lijepoj našoj, koja ima više informacija o nekome, nego ministar turizma i njegovo ministarstvo o turistima. Sve znaju, osim onog najvažnijeg, što mi od toga imamo, koliko love, kuna, eura, funti, rubalja, koliko nam ti turisti koristi donesu, što mi od toga imamo? To nitko ne govori, nigdje ne piše, kao da nikoga briga nije. Vele nam da se lova još broji, da će se napraviti suma sumarum na kraju sezone.

Oprostite gospodo drugovi, što sam sumnjičav, no ja mislim da mi od toga nemamo ama baš nikakve koristi, osim naravno krupnih kapitalista, koji sve zarađeno vani troše, u (s)lijepoj našoj ne ostane ništa ili kakva lipa. Ne ostaje ništa osim usranih i zaprljanih plaža, na koje mi, čim stignu turisti i ne možemo, jer se njima daju narukvice u svim mogućim bojama, oni mogu na more. Mi samo ako imamo neko zračno prijevozno sredstvo i ako nas je volja i možemo pješačiti satima da bi stigli do neke plaže. Kad se i ako probiješ do mora tu je HALT. Ležaljka na ležaljci, bolje mjesto je za stranca, turistu, koji po nekim procjenama potroši dnevno van pansiona sto i kusur kuna, i to valjda sve u Lidlu, pa i ta sića ode za Dojčland. Toliko troši sve i jedan građanin ove (s)lijepe naše, najmanje, minimalno. Zašto bi ti turisti trebali imati prednost, na plaži, neka im naravno to pravo u hotelu, pred hotelom, do hotela u kojem borave, zar plaža nije za sve nas, zar na njoj i do nje nemamo svi ista prava? Nažalost nemamo. Čine nas građanima drugog reda. Tko to ima pravo kupiti plažu, kupiti more? Osim toga ti se ministri turizma već godinama hvale, kako je upravo „njihova“ sezona bila rekordna. Padaju ti rekordi kao trule smokve, broje se valjda  turisti već i u milijardama?

Stranci se vladaju kako ih volja, rade što hoće, parkiraju kad i gdje im se prohtije,guraju se naprijed u redu na blagajnama, podižu nam srednji prst, jebu nam naravno na njihovim jezicima, sve po spisku, rade sve i svašta, osim što nas barem još, ne šamaraju, mada mislim da ni to vrijeme nije daleko. Krupni kapital, hotelijeri, im skidaju gaće, ljube guzicu, dupe, udovoljava im se na sve moguće načine, a oni (ne svi) seru po nama gdje god stignu.

Ne bi, da me netko krivo shvati, nemam ništa protiv, neka turisti dolaze, dobrodošli su, mi smo gostoljubiv narod, pravi domaćini, ali to što nam se radi zaista nema nikakvog smisla, mi od njih imamo samo štetu, a zaboli mene kurac, što će tamo neki koji su „kupili hotele“ u najpoznatijoj privatizaciji na svijetu, onoj hrvatskoj zaraditi lovu. Što će tamo neki Grof, uskoro se kraljem zvati. Neka  zaradi, ali da ne sere po meni i omalovažava me. Sve to što oni danas uživaju, što su više dobili nego kupili, što uništavaju, naši su očevi stvarali, zato odjebite. A onda se hvale da ulažu kod nas, ulažu za sebe, za nas ne, osim što konobar, ostali djelatnici u tom njihovom turizmu, crnče po cijele dane, odrađuju duple smjene, za milju eura, ako? Još uvijek možete raditi što i radite, jer narod miruje, no gospodo drugovi, do kad? Do onda dokle narodu voda ne stigne preko nosa, a blizu je.

Imajte poštovanje, prema domaćem stanovništvu, domaćem gostu, on je tu 365 dana u godini. Vanjski stigne, zasere, pokrade, jer i kradu, zar ne vidimo to svakodnevno iz javnih policijskih izvješća, kako kradu i varaju. No njima se guzice ližu. Jadan je sve i jedan onaj koji radi protiv svojega, svoje gazi da bi ušao u strano dupe, jel` da je tako gospodo drugovi, vrag vas odnio. Platit ćete to kad-tad, pljuvat će vas narod, kad odete sa sadašnjih, visokih funkcija i u starosti plažama i ulicama našim budete hodali, jer one će kad-tad, opet biti naše. Dokle ja naškrabah ovo malo slova, u Rapcu ste nam oteli još jednu plažu, još jednu ulicu, zabranili još jedno kupanje, i postavili još jednu rampu, ograničili nam još jedno slobodno kretanje javnim dobrom, sve u cilju omalovažavnja, uskraćivanja naših ljudskih prava i diskriminacije nas, u odnosu na ljude iz inozemstva, sve da bi služili krupnom kapitalu, gazeći svoj narod. Stranci smo u vlastitom domu. Jadno i žalosno.

Adriano Šćulac

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac