PORTAL PRESSUM

Portreti - Siniša Crnogorac Crni: Nogometni putevi su nepredvidivi

Portreti
2016-08-22 12:45:08

Malo je nogometnih zaljubljenika koji ne poznaju Sinišu Crnogorca poznatijeg kao Crni. Kada se 1985.g.pojavio pred trenerom Predragom Peulićem bio je mali osmogodišnji dječačić koji je odmah dao do znanja da želi postati golman.

Godine su prolazile, treneri se izmjenjivali, a jedino je Crni uvijek bio među vratnicama. Tako je i danas kada je blizu četrdesete.

Imao je sreću da su ga trenirala velika trenerska imena istarskog nogometa: Predrag Peulić,Goran Travaš,Franko Miletić,Boris Černe,Drago Ivanković,Milan Nilaš,Zdenko Gospić,Ilija Ivković,Željko Turina,Eduard Bosnić,Ivan Kukučka,Edgardo Baldo,Damir Milinović,Marino Alessio......

Od svakoga od njih naučio je ponešto. No na žalost, u svojoj karijeri nikada nije imao one prave golmanske treninge, a ako ih je i bilo oni su došli kada je Crni već bio u poznim golmanskim godinama, ako one uopće i postoje.

Siniša Crnogorac i danas još brani. NK Brtonigla NV je njegov posljednji klub. Ostaje upamćena polusezona proljeće 2016.g. kada nisu izgubili niti jednu utakmicu proljetnog dijela i lansirali se na drugo mjesto II ŽNL Istre – sjever.

Crni ne samo što je odličan golman, znao je on i često pucati penal na utakmicama.

Amplitude u karijeri postojale su i kod Crnog. Bavio se je on i mišlju da napusti radno mjesto vratara i posveti se suđenju koje je jedno vrijeme bilo hit među nogometašima, ali sve to je kratko trajalo. Ipak nije on za pljuvanje i psovanje publike. Naučio je on previše na ovacije iz publike koja ga je mnogo puta nosila na ramenima.

Bio je i trener. U svom matičnom NK Umagu, a kasnije i u NK Moeli, trenirao je sve selekcije, vrijeme je provodio na gradskom stadionu u Umagu. Uživao je radeći poslove koje je nekada radio i njegov nono Anđelo (dugogodišnji oružar u klubu) koji je imao veliki utjecaj na njega u njegovom sportskom odrastanju.

Baveći se nogometom gotovo 30 godina, on više nije samo hobi, nogomet postaje pomalo i važan životni segment. Pogled na mnogobrojne pokale, priznanja i fotografije govore o jednom vremenu.

Na pitanje do kada, Crni će reći: -„ Mnogo puta sam razmišljao, posljednjih godina, o tome da zaključim svoju igrčku karijeru, ali nekako ponovo u meni proradi onaj crv da ja još mogu. Sada sam u NK Brtonigla NV i želim još neko vrijeme pomoći ovom klubu da nastavi tamo gdje smo stali prošle sezone kada smo cijelo proljeće odigrali bez poraza, a tu su i prijateljstva. Od nogometa, na ovom nivou se ne može živjeti, ali puno veće od onog materijalnog su mnogobrojna prijateljstva koja sam stekao kroz taj sport, koja traju već godinama. I upravo zbog toga želim odigrati još barem jednu sezonu“.

Crni ima i nasljednika, sinčića koji od prvih dana od kada je prohodao nosi dres na svakoj tatinoj utakmici. Rađa li se pomalo još jedan veliki golman u Istri? Svakako, ako i junior Crnogorac odluči biti golman neće imati boljeg uzora i vrednijeg trenera nego što je njegov otac,Crni.

Franjo Sabo