PORTAL PRESSUM

Kolumna Dragan Purišić: Bog u svagdašnjoj uporabi

Kolumna Dragan Purišić
2016-10-02 09:28:23

Žaliti se na političare, na  ovo ili na ono, nema svoj pravi izvor u onomu što nas potiče da ih osuđujemo. U masi, točnije u mentalnoj strukturi kritičnoga broja građana dogodila se promjena koja  isijava negativu na sve razine života. Ukratko, promijeniti nam je sebe, što je recipročno teže procesu kvarenja kojemu smo podlegli. Sada, što je tu je. Za početak bi bilo dobro shvatiti da smo postali neskromni, prezahtjevni, nezahvalni, prekritični.

Je li odgovarajući naslov ovom zapažanju Pečeno pile ili gore navedeni, još ne znam, ali nastalo je nakon jednog posjeta narodnom hramu. Onom u kojem svi  klečimo u potrazi za niskim cijenama.
 
Čekajući na odjelu brze hrane našeg velebnog supermarketa, ugledao sam zanimljiv prizor. Mlada je gospođa naglo pozelenjela  kada se prodavaču njezino pile prilikom stavljanja u vrećicu razlomilo. Vjerojatno bi ga i sama nakon dolaska kući na istom tom mjestu prerezala, ali je vidno potresena izustila: O Bože!

 Nije jasno u ovom primjeru je li Bog trebao učiniti da se pile ne razlomi ili je trebao kazniti prodavača?
Želeći poštivati određene odredbe i(li) pokazati se u ljepšem svjetlu, tvrtka je uposlila na radnom mjestu prodavača brze hrane mladića koji, prema nekim mjerilima, ima ograničen opseg mogućnosti. Ne bih nikoga etiketirao, dapače, takvi su vrjedniji uvažavanja što ovosvjetski mentalitet ne prihvaća.
 
Ako je Bog stvorio pile, prodavača i kupca, zašto nije uredio da sve funkcionira bez problema? Po zazivu mlade žene čini se da mu se požalila tražeći utjehu zbog iznenadnonastalog problema. Bude li kasnio, mogla bi se putem službenih kanala obratiti upravi tvrtke. U tom slučaju  mladić bi mogao ostati bez posla. Tko zna tko se prije nje još žalio?
Kemal M.  je za opsade Sarajeva sanjao pečeno pile. Ljudima  pogođenim potresom u Italiji ili ratom u Siriji ne bi smetalo da imaju pticu komadima. To su prilike u kojima nam se može oteti: O Bože!
 
Jesmo li uopće ljudi?
 
Po neprestanim zazivima boga u svoj nepravedni svijet, sve govori da smo mu se toliko približili da možemo i sami preuzeti vodstvo Univerzuma!

Dragan Purišić