PORTAL PRESSUM

Sigurnost u prometu tijekom blagdana

Istra
2016-12-20 01:27:32

Pred nama su božićni i novogodišnji blagdani, kada ljudi posjećuju svoje najmilije i obitelji se okupljaju, a mnogi i češće putuju unutar zemlje i u inozemstvo. Pojačan je i promet u blizini trgovačkih centara i mjesta gdje se održavaju programi u sklopu Adventa. Očekujemo i gužve na glavnim prometnicama i pravcima prema graničnim prijelazima, kako domaćih, tako i stranih putnika.
To rezultira povećanjem prometa na cestama te stvaranjem gužvi i zastoja, zbog čega dajemo nekoliko savjeta vozačima:
Ne žurite, uzmite si dovoljno vremena i radije krenite ranije na put, nego da zbog kašnjenja izazovete prometnu nesreću;
Pripremite vozilo i sebe za put, osobito ukoliko idete na dulji put;
Informirajte se unaprijed o stanju na cestama i protočnosti, kao i o vremenskim uvjetima koji vas mogu zateći tijekom putovanja;
Poštujte prometna pravila i propise, ne započinjite rizične radnje vozilom (npr. pretjecanja na nepreglednim mjestima, pretjecanja kolona vozila);
Ne konzumirajte alkohol niti lijekove koji mogu utjecati na sigurnu vožnju;
Prilagodite brzinu uvjetima na cestama i držite se njenih ograničenja;
Držite potrebni razmak kada se krećete iza drugog vozila
Propuštajte pješake i pojačajte oprez te smanjite brzinu kada prilazite pješačkim prijelazima.

Pješaci i biciklisti

Iako je stanje sigurnosti prema statističkim pokazateljima za 11 mjeseci povoljnije nego u istom razdoblju prošle godine, bilježimo povećano stradavanje pješaka.
Naime, u zimskom razdoblju, kada su dani kraći i vidljivost često smanjena zbog vremenskih uvjeta (magla, oblačno, padaline) pješaci su teže uočljivi vozačima.
Stoga, savjetujemo svima, a osobito pješacima starije životne dobi, da obuku svjetliju odjeću ili barem jedan odjevni predmet bude svjetlije boje (kapa, šal i sl.), kako bi povećali svoju vidljivost i time direktno utjecali na svoju sigurnost u prometu. Osim, svjetlije odjeće preporučamo i korištenje reflektirajućih detalja (prsluci, reflektirajuće trake za ruke ili nogavice), kako za pješake, tako i za bicikliste, čija je vidljivost također smanjena u zimskom razdoblju. Promet bicikala je smanjen tijekom zime, međutim i dalje se značajan broj osoba njime koristi kao prijevoznim sredstvom, zbog čega su neosvijetljeni bicikli i biciklisti bez reflektirajuće odjeće izloženi povećanom riziku od stradavanja u prometu.
Policija će pojačati svoje aktivnosti u nadzoru prometa tijekom prosinca, međutim, svi vozači, kao i  ostali sudionici u prometu, svojim odgovornim ponašanjem mogu također utjecati na povećanje razine sigurnosti u cestovnom prometu.
Želja nam je da svi dočekamo blagdane sigurni i neozlijeđeni te da prihvatite ove dobronamjerne savjete, kako bi nam blagdani prošli što mirnije i sa što manje žrtava u prometu.

PU istarska

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac