PORTAL PRESSUM

Sigurno sudjelovanje vozača motocikla i mopeda u prometu

Istra
2017-03-16 03:24:49

Zbog povoljnijih vremenskih uvjeta, na našim prometnicama je sve veći broj motocikala i mopeda, a s obzirom da su isti u skupini najranjivijih sudionika u prometu, potrebno je obratiti posebnu pozornost kako bi se povećala njihova sigurnost u prometu na cestama.
Podsjećamo da se u 2016. godini dogodilo 186 prometnih nesreća s mopedima i motociklima, u kojima je stradalo 167 osoba, od čega su 2 osobe smrtno stradale na motociklima, 36 osoba je teško ozlijeđeno, dok je 129 osoba zadobilo lakše ozlijede.
Najčešće greške vozača mopeda i motocikla su nepropisna ili neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisno pretjecanje. Osim grešaka zbog kojih dolazi do prometnih nesreća, najčešći prekršaju su nekorištenje svjetla za vrijeme vožnje, upravljanje vozilima prije stjecanja prava na upravljanje, upravljanje neregistriranim i tehnički nepregledanim vozilima, nekorištenje zaštitnih kaciga ili korištenje istih, a da nisu uredno pričvršćene na glavi ili nisu homologirane, nepostavljanje registarske pločice ili postavljanje na nevidljivim mjestima i dr. prekršaji.
Sukladno navedenom, upozoravamo vozače mopeda i motocikala da vožnju prilagode stanju i osobinama ceste, vidljivosti i preglednosti, atmosferskim prilikama te da koriste propisane homologirane zaštitne kacige, koje za vrijeme vožnje moraju biti uredno pričvršćene na glavi.
Ostale sudionike upozoravamo da obrate pozornost na mopediste i motocikliste u prometu na cestama, a koji su vrlo često manje uočljivi od drugih vozila, a posebice za vrijeme pretjecanja/obilaženja ili prometovanja u raskrižju.

PU istarska

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
On Sir Richard Francis Burton`s Trail - Atlas Rabac