PORTAL PRESSUM

Piše Lejla Rizvanović: Krijemo li odgovore na sva pitanja zapravo u sebi?

Zanimljivosti
2017-06-27 04:59:15

Sigurno ste čuli za onu: „Svatko je kovač svoje sreće“, no da li ste ju samo čuli ili ste zapravo stali, razmislili i zaključili da je to zaista tako? Zamislite da koračate cestom života, dolazite do križanja – možete odabrati put lijevo ili put desno. Naravno, ne znate koji je ishod odabira, no nešto vas jednostavno vuče više na jedan put nego na drugi. Poznato? Kažu instinkt – da li je taj instinkt zapravo odgovor koji zapravo znamo (i nosimo u sebi) ili je to samo trenutni osjećaj? Ja bih se usudila reći: ovo prvo.

Kažu da svatko od nas ima svog Lidera i svog Sabotera, njih si možete vizualizirati kao anđelčića i vražića koji su uvijek tu sa vama. Ponekad jedan prisutniji od drugoga. Oni su zapravo dio vas, i oni su oni zbog kojih obaberete A ili B, zbog kojih idete lijevo ili desno… Oni, zapravo vi sebi sami, određujete u kojem će se smjeru kretati vaš životni put. Na ovoj teoriji počiva coaching – sve prisutnija pojava u našim životima, no nikako zanemariva. Ne znam koliko znate o coachingu, no i u slučaju da ne znate mnogo sigurno ste čuli u posljednje vrijeme da se isti spominje. Coaching vjeruje kako svi odgovori na vaša pitanja leže upravo u vama.

Vrlo je vjerojatno da se ponekad „izgubimo“ te ne možemo samostalno doći do odgovora na ta pitanja. U takvim trenucima potrebno je obratiti se coachu – vašoj osobi od povjerenja koja će vas raznim tehnikama i alatima navesti da sami sebi date odgovore na pitanja. Potrebno je samo malo volje i discipline i već od sutra vaš dan može započeti a smiješkom.

Kako funkcionira coaching? Napravite svoj Kotač života koji će uključivati osam aspekata vašeg života, kao što je to primjerice: zdravlje, ljubav, novac, karijera, zabava i slično, a zatim ih ocijenite od 1-10, povežite ocjene u krug te što je vaš krug širi i obliji to je vaše zadovoljstvo životom veće. Ukoliko je krug nepravilan otkriti će vam na kojim poljima života trebate više raditi. Možda će nekima zvučati banalno, no to je prvi korak ka ostatku vašeg boljeg života. Kada znate gdje ste slabi tada to možete i popraviti.

Ne dopustite da predrasude, strah ili vaša zona komfora stanu na put vašim životnim željama. Na put ka kvalitetnijem življenju možete krenuti i sami laganim vježbicama. Opustite se - razgovarajte sami sa sobom i slušajte što vam vaše unutarnje JA govori. Zapisujte – zapisujte sve, male željice, velike želje, misli, osjećaje, ono što vas motivira. Pokrenite se – kada dođete do odgovora, makar on bio i mali iskoristite ga najbolje što možete.

Nekima od nas možda, ipak, fali malo discipline pa nam je potreban netko tko bi nas usmjerio ka odgovoru – to su naši coachevi, koji u razgovoru sa nama moraju svo svoje slušanje usmjeiti na nas, na naše potrebe, misli i razmišljanja.

Vrlo sam rada podijeliti sa vama to kako sam i sama započela sa Life & Business Coachingom prije nepuna dva mjeseca i već vidim promjene na određenim životnim poljima. Ja sam za coacha odabrala Žanu, stabilnu mladu ženu, koja mi ulijeva povjerenje. Ako i sami mislite da bi vam nešto slično dobro došlo, javite joj se: zpetricevic@euks.hr. Sigurna sam da će joj biti drago. A mi se čitamo uskoro…

Lejla Rizvanović

umag  tz umag
830805256LOGO PRESSUM (Custom)
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag