PORTAL PRESSUM

Od 1. srpnja drakonske kazne za nepridržavanje fiskalizacije. Tko se sve mora uskladiti?

Umag
2017-07-03 11:49:00

Zakon je prilično jasan, svi koji ne budu uskladili svoje poslovanje sa Zakonom o fiskalizaciji prometa gotovinom riskiraju kaznu od 10.000 do 300.000 kuna.

Obaveze koje donose izmjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom od 1. srpnja 2017. nisu toliko zamršene – ako ste “stručnjak za fiskalizaciju”. Za sve ostale,  ova tema zahtijeva malo više koncentracije i angažmana tijekom prilagodbe poslovanja. Interni akt o fiskalizaciji, knjiga računa, broj računa, blagajnički maksimum, dostava podataka, isticanje naljepnica… elemenata na koje trebate paziti je mnogo, ali jednom kada ih sve uskladite, straha od kazni ne bi trebalo biti.

Zato smo izdvojili ključne stvari na koje svaki obveznik fiskalizacije treba obratiti pozornost, bilo da ste obrtnik paušalist, samostalna djelatnost ili bilo koji drugi obveznik poreza na dobit ili poreza na dohodak koji je (ili je friški) obveznik fiskalizacije.

Interni akt o fiskalizaciji - dokument koji sastavlja sam obveznik fiskalizacije i koji se nalazi u poduzeću i ne treba slati nikome. Njime se definira na koji način će se odrediti brojevi računa, kako će se prodavati proizvodi ili usluge (te u kojim poslovnim prostorima), koje su oznake poslovnih prostora, kao i način numeriranja računa. Njega ste obavezni imati u svom poslovnom prostoru.
Primjer internog akta 1, Primjer internog akta 2

Broj računa – strogo je određen i sastoji se od tri dijela (npr. 1-1-1). Prvi broj je numerički i svake godine mora krenuti od broja 1. Nipošto se ispred njega ne smije stavljati 0, jer time kršite zakon. Drugi broj je oznaka poslovnog prostora i on može sadržavati slova i brojeve. Treći broj sadrži oznaku naplatnog uređaja. Svaki račun MORA sadržavati ova tri elementa, dok stavljanje godine u sam broj računa nije dopušteno.

Nastavak: OVDJE

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac