PORTAL PRESSUM

Piše Lejla Rizvanović: Weekend escapes – Gdje pobjeći na jednodnevni vikend izlet u Istri?

Zanimljivosti
2017-07-06 11:00:28

Kad ste si zadnji put priuštili izlet u prirodu? Onako: samo vi i priroda… No dobro, povedite i bolju polovicu sa sobom. Stvorite uspomene. Nije teško, zaista, potrebno je samo malo dobre volje.
 
Odaberite sunčan i topao dan, sjednite u auto i krenite putem za Šternu. U trenutku kada već izgubite pojam gdje ste i kamo idete doći ćete do malog raskršća sa putokazom Butori. Skrenite lijevo i odmah ćete se naći iznad slapa i ponora. Kada biste polako vozili slap biste mogli vidjeti i sa ceste, no tada to ne bi bio potpuni doživljaj. Slap je ograđen,  do njegovog podnožja stiže se uskim, ali ograđenim puteljkom. Priroda je na tom dijelu gotovo netaknuta. Uokolo vidite samo zelenilo. Stari mlin daje posebnu čar ovome mjestu. Čim se krenete spuštati ka podnožju slapa osjetit ćete kako temperatura pada, a vlaga raste. Slap je mali, ali vrlo simpatičan te nema mnogo posjetitelja, pa je vrlo vjerojatno da ćete biti jedini tamo.Još i bolje. Zažmirite, opustite se. Kad se ponovno popnete iznad slapa možete odmoriti na klupici i uzeti neku od knjiga koje su vam na raspolaganju u maloj knjižnici na otvorenom. Uz cvrkut ptica i mir koji ovo mjesto pruža započnite savršeni dan odmora.
Tek nekoliko kilometara dalje nalazi se Grožnjan – prava stanica za nastavak divnog dana. Tipični, mali istarski gradić izuzetnog šarma. Prolazeći kroz male uske uličice zamijetiti ćete nebrojeno mnogo ateljea i galerija. Zimi je grad uspavan, no zato tijekom toplijih mjeseci vrvi od života. Nemojte propustiti popiti čašu istarske malvazije, negdje u hladu uz prekrasan pogled.
 
Ovakav dan ne bi bio potpun da se ne uputite u neki agroturizam. Pa tako nedaleko od Grožnjana možete pronaći agroturizam Dešković. Ova se obitelj tradicionalno već bavi poljoprivredom, pa su to odlučili okruniti nudeći domaće proizvode kao što su to pršut sir, domaće meso, maslinovo ulje, vino, rakije, a povrh svega mora se spomenuti mir koji ovaj agroturizam pruža. Poslije ručka možete se uputiti u šetnju kroz zelenilo šume prema Parenzani koja se nalazi tek jedan kilometar dalje.  Ovo je mjesto gdje zasigurno nećete zaobići kušanje vina koja se proizvode. Meni se osobno jako svidio njihov muškat, no prepustite se doživljaju i kušajte sva vina. Nećete požaliti.
 
Posjetom ovom agroturizmu mogao bi se polagano završiti ovakav dnevni izlet pošto, jer moramo nešto ostaviti i za slijedeći vikend. Sigurna sam da ćete se nakon ovako provedenog dana osjećati odlično, a istovremeno ćete stvoriti lijepa sjećanja. I ne zaboravite već polako razmišljati o slijedećem izletu, jer tko zna kakve vam sve avanture i sjećanja može donijeti.

Lejla Rizvanović

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag