PORTAL PRESSUM

Za europski glumački uspjeh Tihane Lazović, zaslužan je i Rabac

Ostalo
2015-06-02 03:21:19

Za europski glumački uspjeh Tihane Lazović, zaslužan je i RabacPosljednjih se dana puno, priča o velikom uspjehu filma Dalibora Matanića „Zvizdan“ koji je „pokorio“ Cannes. Na jednom od najprestižnijih filmskih festivalu na svijetu, nakon pune 34 godine  natjecao se  film s ovih prostora, što je samo po sebi bilo za povijest, koji je k tomu  osvojio u programu „Un Certain Regard“ (Izvjestan pogled) najprestižniju nagradu, onu žirija, kojemu je na čelu bila velika Isabella Rossellini. U filmu glavnu ulogu igra mlada glumica iz Zadra Tihana Lazović.

O Tihani smo mnogo toga pročitali i čuli ranije, jer je njena glumačka karijera imala start automobila formule 1. Mlada, 24-godišnja Zadranka sa zagrebačkom adresom trenutačno slovi za najveću žensku glumačku nadu hrvatske kinematografije, što je potvrdila lani u Puli dobivši  Zlatnu arenu za najbolju debitanticu za ulogu u filmu „Šuti“ Lukasa Nole. Šira publika prepoznat će je i kao trubačicu iz megahita Vinka Brešana “Svećenikova djeca“. Sve je to ljubiteljima filma znano, javnost o tome priča, ista javnost koja kao ni mi nije znala da je Tihana i iz Rapca, da u njemu crpi snagu i kreativnost, da se u njemu odmara i u njega „bježi“ kad joj je potreban mir. Nazvao nas je jedan dobar prijatelj obitelji Lazović, te smo zajedno krenuli put Rudarske ulice u Rapcu, ulice nad samim morem. Nismo bili sigurni kako će nas Tihana i obitelj primiti, jer nam rekoše da je umorna od medija, da se htjela iz Zagreba skloniti u mirnu oazu Rapca.

Tihana Lazović

Približavajući se kući bake, Tihane Lazović, začuli smo smijeh, veselje, a došavši na terasu gdje se mlada i stara ekipa zabavljala ostali pozitivno iznenađeni, ljubaznošću, skromnošću, prirodnošću Tihane, njene none (tako je Tihana zove) sestre Tajane i Tihaninog dečka Ivana Sikavice, mladog filmskog redatelja, nekad novinara.

Smještamo se ugodno, kao da smo i mi dio ekipe, Tihana nam odmah na labinjonskom govori koliko puno voli nonu, i svaki slobodan trenutak provodi kod nje u Rapcu. Saznajemo da je mama Gordana Pavlić, davno otišla na studij u Zadar, tamo se rodila ljubav prema Miljenku Lazoviću, nekad poznatom nogometnom vrataru, Zadra, Rijeke, a nešto malo nastupao je i za Istru. Iz te su se ljubavi rodile Tihana i Tajana. Na upit da li je Rapčanka, Zadranka ili Zagrepčanka, Tihana nam odgovara da je sve troje. „Ja sam vam jedno u tri, volim Rabac čak više od Zadra gdje sam rođena i provela djetinjstvo. Kada dolazim, već u Labinu miriše mi Rabac, tako da smatram i Rabac mojim domom“ govori nam Tihana.

Unuke Tajana i Tihana Lazović i nona Gracijela Pavlić

A moglo se dogoditi da Tihana ne stane pred kamere. Počela je pohađati glazbenu školu „no tada sam shvatila da ja kao hiperaktivna ne mogu ostati u glazbi, to je za mene bilo premirno, te sam glazbu ostavila sestri, a ja sam krenula na glumačku Akademiju, i eto sve mi se na i oko filma događa zaista ogromnom brzinom“ veli Tihana.

Pitamo je li to na nju ostavlja traga, mlada je, postala je popularna doslovce preko noći, za nju zna filmska Europa i svijet. Film Zvizdan stekao je pravo kandidature za Oskara a ona u njemu glumi glavnu ulogu. Glumi tri djevojke, na pitanje kojoj je najsličnija, odgovara da je to Jelena, da su slične, otvorene, naivne, nasmijane. Priča nam Tihana o filmu Zvizdan koji opisuje i vrijeme rata. Kaže da je Matanić mislio kako je scenarij zastario, te kako je zgrožena koliko je ustvari dan danas istinit. „ Ne mogu vjerovat, kako je aktualan. Mržnja na svakom koraku, jal i zavist, najradije bi pobjegla od svega toga. Pripadam generaciji koja je odrasla u Zadru devedesetih, pa iako je moja obitelj cijepljena od mržnje, često sam bila okružena vršnjacima punima gorčine i mržnje prema svemu drukčijem. Istu mržnju gledam i danas, dvadeset godina kasnije“ govori nam.

Nona Gracijela i Tihana

Razočarana je i strukom, i nekim kolegama, nisu se trebali klanjat, no traže svaku priliku da uspjeh filma omalovaže, govore kako to nije ni tako bitno, osvajale su se i veće nagrade i slično. „Jadno mi je sve to skupa. Čine s nama intervjue, pa nas nakon toga vidim, u nekom malom tekstiću, kraj ogromnog teksta i slike Jelene Rozge. Ništa protiv, ali nije to uspjeh samo naše ekipe, to je uspjeh Hrvatskog filma, i ne bilo kakav, nego najveći“ reći će nam Tihana.

Često se u razgovoru vraća noni Gracijeli, obraća joj se, grli je, ljubav je to velika, ne bih mogla bez nje, veli Tihana. Nona Gracijela gleda je čitavo vrijeme, osjeća se u zraku povezanost te dvije žene. Kaže nam nona Gracijela kako je ponosna, jako ponosna, „Srce mi je puno i veliko“reći će nona za svoju unuku. Sjeća se Tihana kad je jedne prilike bila na duže sama u Zgrebu, a tek je bila stigla u taj grad. Naravno da je nona Gracijela otputovala kako bi joj pravila društvo. Kad se nona opet vratila u Rabac, ostavila joj je ceduljicu, koju Tihana i danas čuva, pisalo je „Nemoj hodat bosa, ne puši puno, vidimo se u Rapcu“.

Za sva događanja, nagrade  i crveni tepih u Cannesu, kaže da je kao iz nekog filma. „Imam osjećaj da se to nije meni dogodilo, kao da smo dvije ja. Tihana iz Rapca, Zadra, i neka druga koja se u Cannesu druži s najvećim svjetskim imenima filma, koja večera s Cate Blanchett i Rooney Mare…Tek sam tamo shvatila kako su to obični i skromni ljudi, te su valjda upravo stoga i veliki umjetnici.

Dolazak kući bio je na trenutke tužan, osjeća to ponekad i danas, Komentirali su zločesti i opsjednuti mržnjom, njeno prezime, kao nije zadarsko, „odmah prijeđu na brojanje krvnih zrnaca, pitam se kamo to ova zemlja ide, umjesto naprijed, mi se vraćamo u kameno doba. Žalosna sam zbog toga, ali ignoriram, ne opterećujem se, mada je to ponekad teško“  govori nam na trenutak ozbiljna Tihana, da bi se onda opet probudio onaj njen osmijeh, koji skoro pa i da ne silazi s usana, njena naivnost, dobrota, skromnost. Veli da je ljudi prepoznaju na ulici, da joj je to ponekad teret, svjesna je da se bavi poslom kojim gubiš i dio privatnosti. „No ja sam ja i želim ostati uvijek zadarska i rabačka Tihana. Imati iste prijatelje, društvo, biti ona koja jesam. Stojim čvrsto na zemlji, tu mi pomažu mama, tata, nona, moji najdraži. Znam da me ništa ne može promijeniti, govori nam. „Odglumim na filmu, te se opet vraćam k meni, u mene“.

Tajana uspješna glazbenica, Tihana osvaja najprestižnije filmske nagrade, nona Gracijela ima razloga biti jako ponosna na svoje unuke

Svjesna je da će možda film biti nominiran za Oskara, o Cannesu će reći “Onakve reakcije nisam ni sanjala. Gromoglasan pljesak, komentari i pohvale puno ljudi. Fotografiranje pokraj Cate Blanchett i Rooney Mare, upoznavanje s Isabellom Hupert, tisuće fotografa… A najvažnije je da smo se mi, ekipa filma, držali zajedno i smijali se od uha do uha. Jako smo uzbuđeni i sretni“ rekla nam je za kraj Tihana, te nadodala  da će uskoro glumiti u prvom dugometražnom filmu Barbare Vekarić, „da napokon vidim kako je raditi za jednu ženu. Igram djevojku iz malog dalmatinskog mjesta koja je završila fakultet i sad se nezaposlena vraća u malu sredinu. To su problemi moje generacije i veselim se mogućnosti da ih problematiziramo. Snimanje počinje u rujnu, a kasnije – vidjet ćemo“.

Ostavljamo Tihanu, nonu i društvo, i dokle mi stižemo do automobila oni su već krenuli šetati starom stazom Rabac – Labin. Viče nam Tihana neka pozdravimo sve naše čitatelje, zaželimo im sve najbolje, da ih voli. Tihanina staza biti će puno duža, hod po njoj trajati će dugi niz godina, Jer velika je zvijezda rođena, nju „glumi“ uvijek mala, nasmijana, skromna, prirodna, naivna i puna šale Tihana Lazović.

Adriano Šćulac

Izvor: http://5portal.hr/vijesti_detalj.php?id=8449umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag