PORTAL PRESSUM

Kolumna Dragan Purišić: JE LI ZAKON ZAKON?

Kolumna Dragan Purišić
2017-11-29 11:00:37

Što kažu aktivisti, protivnici zabrane pobačaja na saznanje o selektivnim pobačajima u jednoj susjednoj zemlji? O tome da spol nerođenog djeteta utječe na odluku da se rodi ili ne. Jedino što bi mogli reći bilo bi: Ne ubijajte samo djevojčice već i dječake!

Čovjek želi vladati čovjekom. To se očituje u neprestanim nastojanjima različitih grupacija u društvu da ozakone svoja opredjeljenja što uzrokuje stalna previranja. I najzloglasniji subjekti su bili uvjereni u ispravnost svojega djelovanja, a kamoli neće neke moderne struje koje se bave životnim temama, ali uvijek se zapravo radi o nametanju volje drugima.
 
Nitko ne bi volio da vlada bezakonje (iako u pojedinim režimima ono ne bi bilo ništa gore u usporedbi s vladavinom zakona) stoga profitira onaj tko prije uspije postaviti zakon kojega se onda drugi moraju pridržavati. Da zakon nije suveren i svevremen, to se zna.

Danas možeš voziti automobil stariji od 20 god., sutra možda ne. Jučer je pas bio domaća životinja, danas kućni ljubimac, a sutra će biti član obitelji s pravom na doplatak. Lako može prestati vrijediti granica o punoljetnosti i vrijediti  obveza da roditelj mora brinuti o svom potomstvu do kraja života.
 
Televizija prenosi primjer javne osobe koja je primila nekoliko otpremnina, naknada, vrlo neobične visine. Sada bi gledatelji trebali reći Vidi razbojnika, dok mnogi gladuju on prima basnoslovna sredstva! A što je posrijedi? Zakoni koje je donijela država. Zastupnici koji su podignuli ruke (iz razloga da ne odudaraju od kolega, zatim jer prihvaćaju zakone šire zajednice za koju ne vide da je bolesna i jer će i njima sve to skupa pogodovati). Dakle, ovaj čovjek nije kršio zakone! Upali smo u mrežu koju smo si sami ispleli.

Idealno bi bilo da je svaki zakon plod razuma, da je pravedan i koristan. Ako je nešto ozakonjeno, ne znači da je dobro. Postoje mnoga nastojanja da se ozakoni nešto što bi bilo dobro, a trenutno nije propisano zakonom. Stoga je borba da zakoni budu dobri potrebna. Nažalost, mnogi se bore za ozakonjenje loših stvari, a to čine jer ne razumiju svijet.
Nedavno je obznanjeno kako se u određenom društvu vrše pobačaji čim se sazna da će buduća beba biti curica. Zbog čega je to tako, većina zna.
Aktivisti, zagovornici pobačaja (iz drugih zemalja) podigli su glas protiv takve prakse. Protivnici zabrane pobačaja, u ovom slučaju zalažu se za zabranu pobačaja. Logično? Zanimljivo svakako jeste. Izvorna opredjeljenost za pravo na pobačaj potkrjepljena je neovisnošću žena, njezinom pravu na odluku. Izgleda da u ovom drugom slučaju to pravo ne  postoji!

 To znači samo jedno: da su borci za/protiv pobačaja, odnosno njihova volja, iznad svih i iznad svega. Ili netko kroz njih želi vlast.
Na vidjelo izlazi nevjerodostojnost istih, lažnost njihovih ideja i dobronamjernost onih koji znaju da smiju i moraju, jer im je stalo do života svih, govoriti u ime nerođenih živih bića kako bi ih zaštitili, da nitko nema pravo oduzeti im budućnost!

Dragan Purišić