PORTAL PRESSUM

Umaški IDS večeras dobiva novog predsjednika

Umag
2017-11-30 04:42:48

Večeras (četvrtak 30.11.) u prostorijama Talijanske zajednice u Umaga gradska organizacija Istarskog Demokratskog Sabora održat će svoju redovnu skupštinu koja će, prema informacijama, biti i izborna.

Kako saznajemo iz redova umaškog IDS-a već dugo unutar stranke tinja neraspoloženje vođenja stranke od strane dosadašnjeg predsjednika Daglasa Korace tako da je ona "starija" struja odlučila sve to prekinuti te pokušati novim rukovodstvom vratiti poziciju koju su držali punih 15 godina u Gradu Umagu.

Podsjetimo se da je IDS došao na vlast nakon drugih demokratskih izbora početkom devedesetih (prvi mandat osvojio je SDP), te je bio na vlasti sve do 2009.g. kada izbore dobiva Nezavisna lista Vili Bassanese i od tada neprestano je na vlasti u Gradu Umagu.

Petnaest godina, koliko je IDS vladao Umagom, obilježilo je nekoliko svijetlih stranica stranke, ali i onih tamnih zbog kojih su građani 2009.g. dali vlast Nezavisnoj listi Vili Bassanese. Kulminacija nezadovoljstva kako članova tako i građana nastala je u prvoj polovici 2000.g. kada je mjesto gradonačelnika držao Vlado Kraljević kojem su se pripisivale mnoge nečasne radnje u investicijama koje su tada bile teške na desetke milijuna kuna. Te optužbe su išle i toliko daleko da je tadašnji predsjednik stranke Ivan Jakovčić raspustio GO IDS-a Umag, a Kraljević je bio smijenjen s mjesta gradonačelnika. Na njegovo mjesto tada sjeda današnja dogradonačelnica Florijana Bassanese, a potom nju mijenja Marinko Blažević koji 2009.g. gubi izbore od Vilija Bassanesea.

Nova mlađa struja stranke koju predvodi Daglas Koraca 2013,g, preuzima vođenje stranke unatoč nezadovoljstvu starije struje. Koraca kao kandidat za gradonačelnika kandidira se na to mjesto dva puta. Prvo 2013.g., a potom i 2017.g. kada ga "glatko" ( u oba slučaja) Bassanese pobjeđuje i zadržava vlast i u trećem svom mandatu.

Kao što smo to već i ranije najavljivali, Koraca nije mogao "preživjeti" dulje vrijeme na mjestu predsjednika umaškog IDS-a, te se s toga večeras bira njegov nasljednik. Još nije poznato hoće li se večeras Koraca ponovo kandidirati, ali ono što znamo je da će za novoga predsjednika biti predložen Dario Penco član "stare" garde koji je vodio stranku od kraja devedesetih do turbulentnih dana početka 2003.g.

Na ovaj rez stranka se odlučila nakon što im se je očito Koraca "oteo" u svojim istupanjima kako u javnosti tako i na sjednicama Gradskog vijeća Grada Umaga na kojima je permanentno napadao sadašnje vodstvo Grada u većini slučajeva bez pravih i valjanih argumenata, tako da je i tada bilo vidljivo da se s njim ne slažu svi ostali članovi vijeća njegove stranke.

Dario Penco je iskusan političar staroga kova koji zna balansirati. Očito uživa i povjerenje središnjice i predsjednika Miletića, ali i onih koji IDS vode iz sjene.
Koliko on može parirati Bassaneseu to će se tek vidjeti. Ali jedno je sigurno. Obojica su po godinama bliski, a to je već jedan preduvjet da za stol sjedaju hladne glave te da će, vjerujemo, obojica težiti da surađuju i rade za dobrobit grada i građana Umaga.

Skupština IDS-a počinje u 19:30 sati u prostorijama Zajednice Talijana Umaga i otvorena je za javnost.

Franjo Sabo

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac