PORTAL PRESSUM

Kolumna Sabotaža: Dao Bog da se našao u Sabotaži

Kolumna - Sabotaža: Franjo Sabo
2017-12-05 04:25:50

Nedavno sam bio u našoj metropoli. Fino neko mjesto puno srdačno nadrkanih ljudi. Valjda je sve to zbog ovih blagdana koji nam dolaze.

Odlazak nas iz provincije u tako veliki grad pravo je uzbuđenje. Nekako me podsjeća na maturalac na kojem nikada nisam bio, ali uzbuđenje je (valjda) isto.

Život u malom gradu ima svojih prednosti. Svakoga poznaješ, svatko te poznaje. I čim izađeš na ulicu naviješ svoj mehanizam na postavku pozdravljanja. Samo moraš paziti kojim pozdravom koga pozdravljaš.

Ja u svom arsenalu pozdrava imam nekoliko sejvanih. Bok, Bog, Ćao, Dobar Dan, Živjeli, Mrš u pizdu materinu, Odjebi.
Dobro, ova dva zadnja su za potihi pozdrav ali svi su od srca.

Kao što rekoh uputih se s velikim uzbuđenjem put velegrada preko meni drage dežele. Sam dolazak na granicu bio je više nego srdačan. Naš organ nije me niti pogledao što je meni, kao poznatoj medijskoj ličnosti, odgovaralo. Ne bi bilo dobro da javi nekom od svojih u metropoli da stižem i evo ti beleja. Paparazzi, novinari, tv, mediji. Svi bi se sjatili na Lučko u iščekivanju mene, svestrane medijske ikone.

Organ u Deželi već me malo bolje promotrio. Osobnu mi je prvo provukao kroz onaj reciklažni stroj da bi zabilježio moju nazočnost, a onda je samo odmahnuo rukom dajući mi znak da skinem one crne naočale koje sam natakario želeći ostati neprimijećen.
Inače to su odlične naočale koje se nose samo u tri prigode. Kada želiš ostati neprimijećen. Kada ideš u pljačku banke ili kada žaluješ.
Tu sam fintu skužio kod udovica koje ih natakare na sprovodima tako da svi ostali ne mogu ocijeniti količinu suza koje (kao) prolijevaju za pokojnim mužem, a ujedno se niti ne vidi kojeg frajera već šacuju.

Dolazak u metropolu ipak nije ostao neprimijećen. Prvi me je provalio jedan kamiondžija na kružnom toku kod Remetinca. Naime ja sam bez razmišljanja da se nalazim na gostujućem terenu odmah uletio u kružni kao što to obično radim i kod kuće.

-"Istrijan, pizda ti materina nauči se voziti po kružnom ako uopće znaš što je to"!!!

E to me odmah raspizdilo. On će meni da ja ne znam što je kružni tok. Pa mi ih u našem gradu imamo najviše na svijetu po glavi stanovnika. A uz to i pravila ponašanja su jednostavna. Tko prvi uleti ima prednost. Nema se tu što raspravljati. Tko prošao, prošao.

Taman kada sam pomislio da me je kamiondžija zamijenio s nekim manje poznatim pjevačem počeli su velegrađani s pozdravljanjem. Blicanje, trubljenje, mahanje rukama. Toga je toliko bilo da jednostavno nisam stigao svima odzdravljati. Naravno nisu se zaustavljali na tome. Jedna me je gospođa otvoreno pozivala na seks pokazujući mi srednji prst. Eto svašta sam doživio u našem gradu, ali tako otvoreni poziv na seks još nisam dobio. Velegrad je to ljudi moji.

Sada mi je jasno zašto se svi ovi celebritiji žale da nemaju privatnosti. Jedan odlazak u metropolu bio mi je dovoljan da shvatim kolika mi je popularnost. Očito svi čitaju moje kolumne, a nešto sam i načuo da su sada smislili i kletvu "Dao Bog da se našao u Sabotaži".

Franjo Sabo - Sabotaža