PORTAL PRESSUM

U Umagu ponosno obilježen Međunarodni dan volontera

Umag
2017-12-11 10:21:14

U cilju podizanja svijesti i širenja volonterstva na području grada Umaga, povodom Međunarodnog dana volontera, Grad Umag već šestu godinu za redom bira volontera godine koji svojim  aktivnostima predstavlja ideal te promovira empatiju i suživot u zajednici. Osim volontera godine, gradonačelnik Vili Bassanese je u petak, 8. prosinca 2017. godine, primio i jubilarnog darivatelja krvi koji nesebičnim gestama direktno spašava živote drugima.

Kako na području cijele Hrvatske, tako ni na području Grada Umaga, ne djeluje dovoljan broj volontera u odnosu na postojeće potrebe. Spoznaja građana o volonterstvu još uvijek je mala, a uključenost ustanova, udruga i poduzeća u proces volontiranja nedovoljno visoka. Obilježavanjem Međunarodnog dana volontera i nagrađivanjem volontera godine, želja je podići svijest o volonterstvu. Potaknuti navedenim ciljem, Grad Umag je osmislio vlastite volonterske knjižice, a prvi je grad u Istri koji volontiranje dodatno boduje prilikom dodjele stipendija umaškim studentima.

Za volontere Grada Umaga u 2017. godini proglašene su Ariana Paripović i Nikol Krizmanić.
Ariana Paripović je članica Crvenog križa Bujštine od svojeg petog razreda osnovne škole, kad je prvi put otišla na trening najmlađih uzrasta Crvenog križa i pomogla glumeći ozlijeđenu osobu. Ubrzo nakon toga, postala je članicom ekipe pomlatka Crvenog križa Bujštine. Sudjelovala je na dva međužupanijska natjecanja, i to 2011. i 2012. godine u Rijeci i Novom Vinodolskom, a u oba se navrata ekipa pobjedama plasirala na završno državno natjecanje. Kao član pomlatka Crvenog križa Bujštine,  Arianina je u dva navrata osvojila visoko treće mjesto na državnim natjecanjima te jedanput i drugo mjesto na državnom natjecanju mladih. Ariana je članica kluba mladih Crvenog križa Bujštine. Tijekom svojeg članstava. pomagala je starijim volonterima u provođenju Socijalnog programa u Gradu Umagu, a sudjelovala je sve ove godine i u zajedničkoj akciji svih razina organizacija Hrvatskog Crvenog križa – „Solidarnost na djelu“. Aktivni je sudionik kao „šminker“ i glumac u seniorskoj ekipi prve pomoći u pripremama za natjecanja. Članica je nove seniorske ekipe prve pomoći, a nakon dodatnih edukacija koje slijede, postat će članom Gradskog interventnog tima. Danas je Ariana redovni student Učiteljskog fakulteta u Rijeci.
Nikol Krizmanić je psihologinja  koja volontira za umašku Udrugu „Pružam ti ruku – Ti porgo la mia mano“ od ožujka 2016. godine. Svojim požrtvovnim radom pomaže potrebitoj djeci, djeci s teškoćama u razvoju te osobama s invaliditetom, kao i njihovim obiteljima. Nagrađivanjem Nikol Krizmanić, nagrađuje se ljubav, entuzijazam i stručnost koju ona iskazuje volontirajući već drugu godinu u Udruzi. Nikol je zaposlena kao radni terapeut u Domu za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ u Umagu. Iskustvo s mlađim generacijama stekla je na poslovima učiteljice razredne nastave za rad u produženom boravku, u radu kao vanjski suradnik Centra za socijalnu skrb u Bujama, kao stručni suradnik psiholog u Dječjem vrtiću u Bujama i Talijanskom dječjem vrtići „Mrvica“ u Bujama, te kao učiteljica iz psihologije u Talijanskoj osnovnoj školi „Leonardo da Vinci“ u Bujama.
„Pokrenuli smo inicijativu izbora Volontera godine s namjerom da im se na jedan simboličan način javno zahvalimo za njihov rad i doprinos zajednici. Nadam se da ovim obilježavanjem Međunarodnog dana volontera šaljemo poruku svim ljudima dobre volje da ustraju u doprinosu zajednici svojim plemenitim djelima.„ zaključio je Vili Bassanese.

Na obilježavanju Međunarodnog dana volontera, nikako nije mogao izostati i dobrovoljni darivatelj krvi koji svojom humanom gestom kontinuiranog darivanja krvi spašava ljudske živote, ne pitajući za njihov identitet, nacionalnost i vjeru. Tako je proglašenje volontera godine Grada Umaga bilo  povod i prijema jubilarnog darivatelja krvi od strane gradonačelnika Grada Umaga i njegovih suradnika. Ovog puta, za punih 50 darivanja krvi, u znak zahvalnosti, plaketu je dobio Roberto Nemaz.  

Svečanost je dodatno obogatio mladi talentirani učenik Glazbenog odjela OŠ Marije i Line, Matija Klaj.

U cilju utjecaja na poticanje volonterstva, kao i motiviranje svojih građana na uključivanje u akcije volontiranja i darivanja krvi, Grad Umag iz godine u godinu obilježava Međunarodni dan volonterstva te nagrađuje najpredanije volontere godine i darivatelje krvi. Spremnost na pomoć u bilo kojem trenutku vlastitog života najveći je dar jednog čovjeka. Podrška onima kojima je pomoć potrebna najvrjednija je osobina koju čovjek može nositi u sebi. Volonterstvo i pomoć zajednici  izgrađuje zajedništvo, a upravo je zajedništvo najbolji recept za postizanje napretka i boljitka jednog društva.

umag.hr

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac