PORTAL PRESSUM

Kolumna: Demokraciju su izmislili kukavni majčini sinovi s figom u džepu

Kolumna: Tomislav Južni
2018-01-03 11:20:54

Nedavno sam na fb pratio jednu žučnu raspravu jedne moje prijateljice i jednog balavog derana koji ju je napadao da je njena generacija sjebala sve i njih mlade dovela u stanje u kojem danas žive.

Igrom slučaja poznajem i toga mladića, njegove roditelje, a pamtim mu i djeda i baku.

Taj balavi deran ne radi nigdje. Baka mu uvali svaki tjedan pedesetak kuna na koje se on gnuša (očito mu malo). Mama mu isto uvali koju stotinu kuna (očito bez očevog znanja). Naravno, u njemu raste bijes što nema imućne roditelje. Pa zar on s dvadeset i nešto mora ići raditi zato što su mu roditelji luzeri koji si nisu osigurali bolju i imućniju starost pa sada štede na njemu.

Napadajući moju prijateljicu on zapravo napada svoje roditelje. On želi za sebe dobro, bez obzira na kolateralne žrtve svojih želja. On želi potpunu demokraciju. On je o tome čitao, slušao, surfao. Tako žive mladi u svijetu. Imaju lovu, dobre aute i lagodan život. Sve on to zna. Sve je to on vidio. U filmovima.

Ono što nije vidio je da se ti isti mladi ljudi u svijetu ustaju u cik zore. Voze na posao ( i s posla) po dva sata. Rade do 6 uvečer, a izlaze samo vikendom ( ne svakim). Nije on vidio niti njihove račune režija, njihove tablete koje piju protiv stresa. nije on kušao hranu koju kupuju u sumnjivim fast food restoranima egzotičnih kuhinja kojih u svijetu ima na svakom uglu. A zašto i bi? Njegova mama je vrsna kuharica. Sprema mu hranu prema njegovim željama. Pa mama zna sve.

Nije on vidio niti svoga oca kako noću sjedi u kuhinji glave uronjene u žuljevite šake kako smišlja način da poplaća račune ovaj mjesec. Ne zna on da tata svakoga dana odlazi pored redovnog posla i malo da radi u fušu. Ne zna on još puno toga, a kada ga slušaš, kao da je popio pamet cijeloga svijeta.

On priča o demokraciji. Slobodi govora, ponašanja. Vidio je on to u filmovima. I u pravu je. U svijetu je visoki stupanj demokracije.

Ali??? Tek nakon što na poslu savjesno i odgovorno odradiš sve što se od tebe očekuje, a ljestvica raste iz mjeseca u mjesec. Nakon što društvu podmiriš sve obaveze koje ti je društvo nametnulo. Nakon što osiguraš pristojan život svojoj obitelji i nakon što se pridržavaš slova zakona i u potpunosti poštivaš Ustav. Nakon svega toga možeš uzeti stolicu, popeti se na nju i na glavnom gradskom trgu držati mitinge i prodavati pamet. No u koliko ne ispuniš samo jedan djelić onoga na što te društvo obvezalo, požalit češ majci što si zinuo. E to je demokracija u svijetu.

Stara narodna kaže da "Riba smrdi od glave". Tako je i u društvu. Pogotovo u društvu u kojem su (kako je moj djed znao reći) opančari preuzeli vlast. Razlika je samo u tome da su opanke zamijenili kravatama. Svaka priča da su to moralno sumnjive osobe je priča za malu djecu. Oni više nisu sumnjivi, oni su raskrinkani. Ništa više ne rade tajno. Oni sve sada rade javno, ali po slovu zakona.
Naravno, isti taj zakon su oni donijeli, sebi ga prilagodili i po njemu "djeluju".

Demokraciju. Upravo su oni ti koji se kunu da poštuju pravo na demokraciju svakoga građanina. Samo za razliku od nekih razvijenih društava s visokim stupnjem demokracije, naša demokracija je demokracija s figom u džepu.

Svi bi mi nešto preko reda, sa strane, preko veze, mimo zakona. A kada naletimo na nekog tvrdog demokratu koji nam kaže NE MOŽE, e tada smo spremni na drvlje i kamenje.

Mislite li da sam ja nešto bolji. Sačuvaj Bože. I ja sam jedan od vas. I ja koristim demokraciju kada mi paše. Prizivam vremena iz Socijalizma, kada mi paše. Psujem majku onom službeniku zato što to nije napravio u vremenu koje meni odgovara (ponekad i s pravom). Tražim dlaku u jajetu (ponekad s pravom). Tako se ponašam zato što mi je to, kao i vama, u krvi. U mene je kao i u vas ušao virus lažne demokracije. Demokracije u kojoj jako dobro znamo što je problem kod drugih ljudi, ali ne vidimo koji je problem u nama.

Upravo taj mladić s početka ove kolumne je odrastao ( i još odrasta) u takvom društvu. Njegovo ponašanje je degutantno, ali što mi možemo očekivati od njega. Možemo ga jedino poslati na mjesto gdje "Riba ne smrdi od glave". Možda tamo nađe neku novu demokraciju po svojoj mjeri u kojoj naša generacija nije sjebala sva njegova nadanja i očekivanja. Od nas je teško očekivati da se mijenjamo, a pred njim je život.

Tomislav Južni