PORTAL PRESSUM

Lažno se predstavljajući, opljačkali stariju gospođu

Crna kronika
2018-02-19 02:15:10

Umaška je policija zaprimila prijavu  84-godišnjakinje, kojoj je nekoliko nepoznatih žena otuđilo novac iz stana. Naime, žene su se predstavile kao djelatnice za socijalnu skrb te su u jutarnjim satima 16. veljače, u stanu u Velikoj ulici u Novigradu, otuđile 84-godišnjakinji nekoliko tisuća kuna. Policijski službenici tragaju za nepoznatim ženama.

Ovo nije jedini slučaj iskorištavanja starijih ili nemoćnih osoba tako da upozoravamo građane da pripaze koga puštaju u svoj dom. Počinitelji, bilo muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju kao službene osobe, dostavljači pošiljaka, inkasatori, pripadnici vjerskih zajednica ili kao prodavači određenih proizvoda. Nakon što uđu u stan ili obiteljski kuću, iskorištavaju povjerenje  građana i dovode ih u zabludu ili jednostavno iskorištavaju nepažnju građana i otuđuju predmete veće vrijednosti.

Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, savjetujemo sljedeće:
ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ
ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom prodaje raznih predmeta po «povoljnim» cijenama (npr. uređaja za masažu, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim pod izlikom bolesti, traženja milostinje i sličnog – jer se time izlažete riziku kada ste sami u stanu ili kući, ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i slično) ukoliko je moguće, zabilježite registarsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe koristile te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila odrasli članovi obitelji, koji brinu o starijim osobama, trebali bi ih upozoriti na navedene situacije i savjetovati ih o ponašanju.

PU istarska