PORTAL PRESSUM

Vretenar:`Djelomičnom presudom Općinskog suda u Labinu vraćen početni iznos kamate`

Istra
2015-03-19 03:49:24

Općinski sud u Labinu presudio u slučaju dva ugovora s valutnom klauzulom u eurima i jednog ugovora u švicarskim francima, proglašavajući kamatu ništetnom. Dužnika zastupa labinski odvjetnik Igor Vretenar, koji nas je ujedno  upoznao sa slučajem.
vretenar`Riječ je o djelomičnoj presudi, odnosno sutkinja Lorena Smoković, prihvatila je tužbeni zahtjev u dijelu u kojem dužnik traži da se utvrde ništetnim odredbe iz Ugovora o kreditu kojima su ugovorene kamatne stope promjenjive u skladu s promjenama odluke o kamatama banke. S druge strane, sutkinja Smoković, odbila je tužbeni zahtjev tužitelja kojim traži da se utvrde ništetnim cjelokupni ugovori o kreditu.
Da pojasnimo, dužnik je podigao tri kredita pri OTP Banci u Labinu, od kojih su dva u eurima te jedan u švicarskim francima. Ubrzo nakon sklapanja Ugovora o kreditu, kamata je nekontrolirano počela rasti, te je u slučaju kredita u švicarskim francima od početnih 4,39% dosegla visinu od gotovo 9%. Sutkinja je stava da je banka `nedugo nakon zaključenja Ugovora započela s povećanjem ugovorne kamate, a o tome je obavijestilo tužitelja dopisom koji nije sadržavao nikakvo obrazloženje niti razloge povećanja ugovorne kamate tako je na dan 8.08.2009.godine ugovorna kamata iznosila 8,5%, a na dan 1.08.2011.godine iznosila je 8% godišnje.` U pojašnjenju presude, sutkinja među ostalim navodi kako je `…tuženik (banka) od potrošačkog zajma u potpunosti aleatoran pravni posao, što sukladno osnovnim načelima zaštite potrošača nije dopušteno. Bankovni kredit – potrošački zajam – ne smije biti rizičan, kockarski pravni posao.` Presudom je kamatna stopa vraćena na početni iznos, odnosno visinu koju je iznosila u trenutku potpisivanja ugovora.
Vretenar nam nadalje pojašnjava kako je u tužbenom zahtjevu odbijena valutna klauzula, na što će se žaliti u žalbenom postupku. Ono što očekuju jest da će se OTP Banka žaliti na presudu koji je izrekao labinski Općinski sud.
Spomenimo još da je ovo prvi slučaj u Hrvatskoj u kojem je osporen kredit u eurima, za sada je sud ništetnom proglasio samo kamatnu stopu, no kako smo već istakli, slijedi žalba dužnika. Što se pak tiče kredita u švicarskim francima, postoji jedna presuda protiv te vrste kredita. Spor je dobio rovinjski odvjetnik Mastilović, koji je u tom slučaju bio oštećeni.

Izvor: http://5portal.hr/vijesti_detalj.php?id=7954

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac