PORTAL PRESSUM

Plava Laguna ozbiljno krenula u bitku za radnicima povečavanjem svih oblika primanja

Istra
2018-02-21 11:33:46

Socijalni partneri u Plavoj laguni potpisali su jučer nekoliko sporazuma i aneks kolektivnog ugovora kojim povećavaju plaće, ali i položaj i ostala prava svojih zaposlenika.

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Uprava Plave lagune dovršili su pregovore o pravima radnika Plave lagune i Istraturista za 2018. godinu, a koji su rezultirali ujednačavanjem prava radnika obje kompanije, s obzirom na pripajanje Istraturista Plavoj laguni. Tako od 1. siječnja kolektivni ugovor Plave lagune vrijedi za sve radnike u društvu, odnosno proširuje se odmah i na radnike bivšeg Istraturista, što će olakšati daljnje poslovanje i zajamčiti jednaka prava svim radnicima.

Također, dogovoreno je i povećanje osnovne plaće za sve radnike u visini od četiri posto počevši od 1. lipnja. Na taj će način doći do povećanje ukupnih materijalnih prosječnih prava za radnike u Poreču u visini od gotovo pet posto, odnosno u Umagu za više od devet 9 posto.

Pored ujednačavanja prava iz kolektivnog ugovora, dodatno će se povećati plaća pojedinim radnicima i grupama radnika, a posebice onima koji obavljaju poslove sobarice i drugih koji su s njima povezani u prosjeku dodatnih deset posto.

Prema riječima sindikalnih čelnika, najbolji status u turističkim kompanijama imaju radnici Plave lagune, koja je prvo podigla plaće radnicima, a nakon što je Vlada donijela odluku o neoporezivanju smještaja i prehrane sezonskih radnika, sve „uštede“ nastale tom odlukom pretočila je u prava radnika.

Naime, Plava laguna prva je turistička kompanija koja je odlučila „uštede“ nastale izmjenama pravilnika o porezu na dohodak pretočiti u prava radnika. Počevši od 1. veljače subvencionirat će se usluga toplog obroka 50 posto za sve koji nisu korisnici usluge personalnog smještaja, s obzirom na to da korisnici personalnog smještaja od ranije imaju osiguran besplatan topli obrok.

-Plava laguna kontinuirano unaprjeđuje prava svojih radnika, kao i uvjete smještaja i boravka radnika. Ove godine uložit ćemo čak 10 posto kapitalnog budžeta, odnosno 50 milijuna kuna u unaprjeđenje personalnog smještaja. S povećanjem kvalitete uvjeta rada, kao i smještaja nastavit ćemo i dalje, jer smo svjesni da razvoj počiva na zadovoljnim radnicima, poručuju iz Plave lagune.

Također, u dogovoru sa sindikatom u Plavoj Laguni za 2018. godinu dar u naravi iznosit će maksimalno dozvoljenih 600 kuna, umjesto dosadašnjih 400 kuna. Osim na uvećanu plaću od 1. lipnja, radnici mogu računati i na regres za godišnji odmor od 70 kuna bruto po danu godišnjeg odmora, jednokratne isplate od po 500 kuna bruto za lipanj i srpanj, božićnicu u visini maksimalno neoporezivog iznosa od 2.500 kuna, odnosno na razmjerni dio za radnike koji su radili kraće od 12, a duže od dva mjeseca, kao i na dar djetetu u maksimalno neoporezivom iznosu.

-Podizanje plaća, kompletnih materijalnih prava i uvjeta rada treba biti imperativ poslodavcima, a na državi je da olakša poslodavcima, kao što je to napravljeno po pitanju oporezivanja smještaja i prehrane sezonaca, poručuju iz ove porečke tvrtke te dodaju kako bi se trebalo raditi na tome da se stvore uvjeti da privatni sektor može zapošljavati više zaposlenika na neku vrstu trajnog ugovora, kako bi takav oblik zapošljavanja postao dominantan u odnosu na sezonski rad, kao što je to u Plavoj laguni.

Izvor: OVDJE