PORTAL PRESSUM

Kolumna Sabotaža: Čudom se čudimo ko' guza puri

Kolumna - Sabotaža: Franjo Sabo
2018-02-22 04:02:39

Ovo je moja 401 kolumna, prema mojoj (ne)preciznoj evidenciji, te sam s toga odlučio sve podići ne jedan viši level. Zapravo to radim iz zabrinutosti za ove moje dušobrižne kritičare koji su skočili na noge kada sam napisao prvu prije 5-6 godina. Nisu se smirili sve dok im se nisam zaprijetio da ću i njih staviti u svoje kolumne. A pošto nema bezgrješnih, kako skočili, tako se i umirili. Sada vidim da sam pogriješio. Oni se umirili, a to je uvijek latentna opasnost po mene. Sada ne znam što misle.

Počeli su mi prigovarati da previše prostačim u svojim kolumnama. Da bih ja ipak, u svojim godinama, trebao malo birati riječi. Te da je njih sramota zbog mog prostačenja.

E ja se sada pitam. Koje su to primjerene godine da počneš prostačiti i koji su to prostakluci koje i oni ne upotrebljavaju?

Evo, ponosan sam na sebe. Gotovo pola kolumne sam napisao a niti jedne proste riječi. To je dokaz da primjerena kritika na pametne ljude (kao što sam ja) djeluje.

Ipak sada je dosta finoće. Pa ne idem ja u školu u naše učilište za treću životnu dob na sate psihologije "Kako vladati svojim emocijama i ne napraviti pizdariju". Ja sam od onih tipova "Kako napraviti pizdariju niodčega". S toga meni ne treba škola za treću životnu dob. Nisam ja volio školu niti za prvu životnu dob.

Nego vratimo se mi naslovu ove kolumne (ovo je podsjetnik za one dementne), a mi smo ipak grad dementnih (tako je bar bilo objavljeno). Rekoh naslov je "Čudom se čudimo ko' guza puri".

Jutros malo vrtim po portalima i svi donose bombastične naslove kako je u unutrašnjosti pao snijeg. Ja ostao šokiran. Pao snijeg u veljači? Kažu palo 20 cm snijega i nastao kolaps. Dostava stala. Djeca ne idu u školu. Radnici kasne na posao. Ljudi moji, užas.

Pa jebenih 20 cm zadovoljava samo poneku milfaču. Kada je u mom djetinjstvu palo toliko snijega, Ćaća je reko': " Eno vani malo jači mraz". Na to bi mater rekla: "Malo je kanda i zasniježilo", a baba bi dojurila s dva para debelih štrikanih čarapa i čizmama i rekla: "Ajd dok ti malo pometeš staze oko kuće, baka će ti spremiti za to vrijeme doručak". I sve je to bilo prije nego što bih otišao u školu koja je započinjala u 7,30.

Dobro, znam da vas već nerviram s ovim pričama iz djetinjstva. Ali vjerujete mi, sve se promijenilo, Ali jedno nije. I danas ima milfača kojima niti 20 cm nije dovoljno.

Druga vijest koju sam pročitao je da je tamo neki pomoćnik ministra dao javno ostavku. Ta me je vijest toliko šokirala da sam se odmah išao potužiti mom susjedu. Kada sam ga upitao da li je to čuo. Samo me je hladno pogledao i upitao: "Ko' ti je taj"?

Ma znao sam ja da on ne prati lokalnu politiku. Njega samo zanima globala: Angela, Donald i ovi što su došli poslije Maocetunga (jebem ga ako znam kako se zovu), a s Borisom je opsjednut. Zbrisao sam dok mi nije počeo objašnjavati kako su se Ameri zadužili kod Kineza tri godišnja proračuna. Kako to Ameri mogu vratiti samo uz pomoć olova, ali zajebali su se. Kaže on: "Kineza ima ono, ko' Kineza, jbg".

Bacim oko na novi članak kad ono u našem gradu se ponovo nešto gradi. Gradonačelniku spominju užu i širu familiju. Što to sad on ima graditi u pol zime kada svatko pametan to radi ljeti kada je lijepo i suho vrijeme. Logično. Obično te članke niti ne čitam ali mi je jedno zapalo za oko. Prije nekoliko godina prozivalo ga se je zbog njegovih kurvarluka. Sada o kurvarluku niti riječ. Ili se je opametio, ili više ne može pa se uhvatio bauštele. Nešto i ja gledam po dvorištu. Mogao bih se i ja uhvatiti malo bauštele pa konačno sagraditi onu liniju koju planiram već godinama. Pušnica, roštilj, ražanj, krušna peć. Ipak smo on i ja istih godina.

Mogao bih vam ja sada do besvijesti nabrajati sve što sam pročitao a izaziva čuđenje, ali kartica mi je puna. Za one koji ne znaju. Pura su vam žganci oli ti palenta. A zašto se guza čudi palenti? Pa kažu da je palenta dobra za donji abdomen (mislim na stražnju stranu). Za prednju (tako kažu) postoje neke šljive.S toga uživajte u ovim zimskim radostima i nemojte više da se svemu ČUDOM ČUDIMO KO' GUZA PURI.

Franjo Sabo - Sabotaža


umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag