PORTAL PRESSUM

Večeras predstavljanje monografije Nogomet na Bujštini 1912 - 2006/07 autora Borisa Crnogorca

Umag
2018-02-26 09:46:18

Večeras s početkom u 18:30 sati čitalačka publika, sportski zaljubljenici, ljubitelji nogometa, a posebno pratitelji povijesti nogometa imati će priliku da iz prve ruke saznaju kako se je počeo na Bujštini igrati nogomet još davne 1912. godine.

Petnaest godina prikupljanja svjedočanstava živih aktera, starih fotografija i prisjećanja svih onih koji su u opisanih 95 godina igranja nogometa na Bujštini na neki način sudjelovali u popularizaciji "najvažnije sporedne stvari na svijetu", nogometa.

Tko je Boris Crnogorac? Prenosimo njegovu šturu biografiju iz pera prof. Juraja Radovčića.

Rođen 18. ožujka 1947. godine. Nakon rodnog Varaždina, Zadra i Pirana na Bujštinu dolazi sredinom 1951.g. (Petrovija / Petrovia), da bi od 1959. godine bio stalno nastanjen u Umagu gdje i danas živi/prebiva. Radio u Istraturistu, Narodnoj banci Hrvatske Ekspozituri Umag. Trgoprogresu export-import Umag, Trgoumagu, Poslovnom sistemu Agroturist Umag i HI-grupi d.d. Umag (HI-finu). Nogomet igrao u NK Ingradu (Umag), NK Umagu, bujskom NK Digitronu te umaškom NK Vinogradaru (od 1962. do 1984. g.). Trener, sudac i delegat na svim županijskim ligama Istre, te III HNL-zapad (Rijeka-Pula), a u jednom mandatu i predsjedavajući ONS Bujštine.
Višegodišnji je član uprave NK Umaga i Predsjedništva ONS Bujštine. Aktivan u komisijama pri NSŽ Istre i NS Rijeka. Svojevremeno aktivan društveno-politički radnik (predsjednik omladine Umaga, delegacije MZ Umag, predsjedništva SSRN Bujštine...). Od 1978. do 1982. predsjednik SOFK-e Bujštine. Jedan od utemeljitelja poznate Ljetne lige malog nogometa, a ranih sedamdesetih i organizator najmasovnijih RS-igara u Umagu i na Bujštini. Dobitnik je više priznanja: NSH-a, MNS županije Istarske, ONS-a Bujštine, FIFA-ine (i MOO) plakete iz 2001. godine, te Priznanja SOFK-e Bujštine za 10 i 20 godina rada na unapređenju fizičke kulture. U sportu (nogometu) je s malim prekidima od 1962. do 2010. godine.

Monografija Borisa Crnogorca je do sada jedino tako opširno svjedočanstvo o stvaranju i igranju nogometa na Bujštini. Knjiga s mnoštvom (do sada ne viđenih u javnosti) fotografija, nepoznatih autora, detalja pojedinaca koji su sudjelovali ili igrali u svojim klubovima.

Knjiga je štampana u tvrdom koričarskom omotu, a za ovo prvo izdanje pripremljeno je (svega) 300 primjeraka koje će biti uzvanicima i gostima ponuđeni na kupnju.

Uz uzvanike, sponzore i ostale goste, večeras će vrata Kazališne dvorane u Umagu od 18:30 sati biti otvorena za sve one koji žele iz prve ruke ćuti i saznati kako je nastala ova hvalevrijedna monografija "Nogomet na Bujštini 1912. - 2006/07."

Franjo Sabo