PORTAL PRESSUM

Pomorska policija u Umag privela talijansku ribaricu

Crna kronika
2018-02-27 07:03:51

Danas oko 14,30 sati praćenjem tehničkih sustava za nadzor državne granice na moru službenici Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka uočili su kako talijanska ribarica prelazi državnu granicu i ulazi u teritorijalno more Republike Hrvatske. Zbog brzine i načina kretanja bilo je za pretpostaviti da je ista u prekršaju zbog obavljanja nezakonitog  ribolova a samim time i nezakonitog prelaska državne granice. Informacija o tome je odmah proslijeđena najbližem policijskom plovilu Policijske uprave istarske koje je promptno reagiralo i bilo spremno za postupanje.

Ribarica je oko 15,20 uzapćena i započelo je sprovođenje u luku Umag zbog poduzimanja daljnjeg postupka iz nadležnosti policije.

Ministarstvo unutarnjih poslova nadzire i štiti državnu granicu na moru uporabom policijskih plovila i tehničkih sustava koji sadrže i podatke dobivene sa radara i kamera a koji su postavljeni na najboljim lokacijama sa kojih možemo nadzirati čitavu državnu granicu na moru kao i ukupni morski prostor RH.

Pozornost policije posebno je pojačana u vrijeme kada na moru vladaju loši vremenski uvjeti i kada prekršitelji smatraju da bi mogli proći neopaženo. Dovoljan broj policijskih plovila i tehnički sustavi kojima raspolažemo garancija su sigurnosti naše granice kao i vanjske granice EU, i pokazatelj spremnosti na sve izazove u svim vremenskim uvjetima, kao i spremnost za preuzimanjem zahtjevnih schengenskih zadaća.

PU istarska