PORTAL PRESSUM

U Umagu se igra derbi koji je više od derbija: NK Umag Mladost - NK Buje

Nogomet
2018-03-11 10:25:45

Kroničar jednog vremena, Boris Crnogorac, nedavno je u svojoj knjizi jako lijepo opisao što Bujštini znače utakmice između Umaga i Buja. A podaci kreću još s početka prošloga stoljeća kada se na utakmice išlo pješice, pa zapregom, kasnije kamionima i traktorima. Danas su neka druga vremena. Publika će doći u svojim luksuznim autima, ali naboj i želja za pobjedom susjeda ostala je isto toliko snažna kao i prije stotinu godina.

Upravo u tom ozračju očekujemo i današnju utakmicu. koja za razliku od nekih drugih sezona ne rješava tko je bolji na ljestvici, nego traži odgovor, tko je klub br.1 na Bujštini, ali i (kod Buja) priključak na sami vrh, a kod Umažana bodove spasa za opstanak u županijskom elitnom društvu.

Niti jedna momčad ove zimske stanke nije pretrpjela neke značajnije promjene. Dalibor Višković trener Buja i dalje ima na raspolaganju gotovo istu ekipu s kojom je igrao u jesenskom dijelu. S druge strane Bojan Barić trener Umag Mladosti i dalje muku muči sa sastavljanjem ekipe. Prije tjedan dana na Lup utakmici u Taru imao je na raspolaganju 10 igrača, tako da je on (Barić) morao popuniti tu jedanaestu poziciju. I upravo je on bio strijelac jedinog gola na utakmici koji je odveo Umažane u II kolo Kupa.

Barić radi Sizifov posao (zajedno s predsjednikom Celićem). Sama činjenica da su Umažani tijekom priprema imali na raspolaganju jedan teren (umjetna trava) i to u terminu od 19:00 sati kada je temperatura bila bliža nuli no plusu. kada su na istom terenu trenirale i druge kategorije kluba, govori nam dovoljno o mogućnostima da se ekipa pripremi za nastavak prvenstva i opstanak u ligi.

Niti brojčano stanje prve momčadi ne ulijeva nadu da bi se tijekom prvenstva išta moglo promijeniti. Što znači da bi kod kuće Barić imao na raspolaganju eventualno 12-13 igrača, a u gostima, očito, sve češće ćemo njega vidjeti u momčadi.

S druge strane Višković ima puno komotniju situaciju. Broj prvotimaca mu je uvijek optimalan. Raspolaže s 18 dobrih nogometaša i očito ima slatke muke koga ne postaviti u udarnu postavu.

Mladići koji će danas u 15:00 sati istračati na travnjak umaškog Stella Marisa su privatno jako dobri prijatelji, a na terenu ljuti protivnici. U jesenjem dijelu prvenstva u prvom kolu (Buje pobijedilo 2:0) u sastavu Buja bilo je pet "Umageža". I danas se očekuje sličan sastav, s toga su ove utakmice mamac za publiku i danas očekujemo pune tribine umaškog stadiona.

Utakmica 12. kola 1. ŽNLI NK Umag Mladost - NK Buje igra se na stadionu u Stella Marisu u Umagu s početkom u 15:00 sati

Franjo Sabo

OSTALI PAROVI 12. KOLA:LJESTVICA 1. ŽNLI