PORTAL PRESSUM

Europi prijeti novi udar iz Sibira, hoće li stići i do naših krajeva?

Ostalo
2018-03-12 03:02:04

Nakon zimske epizode krajem veljače, kao da smo se polako oprostili od najhladnijeg godišnjeg doba željno iščekujući sve toplije i stabilnije vrijeme. Lovcima na oluje vjerojatno su na pameti već bile i prve grmljavinske nestabilnosti.

Ipak, prema najsvježijim izlazima prognostičkih modela, možemo konstatirati kako zima još nije rekla svoje! Nije uzalud ožujak u narodu poznat i kao luđak, a gdje su još i 3 nadaleko poznate marčane bure.
Prodor hladnog zraka iz Sibira

Zahvaljujući razvoju anticiklone iznad Skandinavije, krajem tjedna bit će otvoren put hladnom zraku direktno iz srca Sibira. Sinoptička situacija bit će prava zimska uz visok tlak zraka na sjeveru kontinenta i ciklone u Sredozemlju.

U takvoj situaciji hladan zrak polarnog porijekla premještat će se prema jugozapadu kontinenta uz naglo zahladnjenje i pravi temperaturni šok u srednjoj Europi. Prema trenutnim modelima, temperature zraka mogle bi se naglo sniziti i za 15-ak stupnjeva Celzijevih.

Stiže li hladan zrak i do naših krajeva?

Prema dijelu prognostičkih modela, a svakako valja izdvojiti UKMO i GFS, pošiljka hladnoće iz Sibira mogla bi pogoditi Sredozemlje. U takvoj situaciji došlo bi do razvoja Genovskih ciklona uz obilniji snijeg u unutrašnjosti Hrvatske, a bilo bi ga i uz obalu!

Sličan scenarij sinoć je predviđao europski model ECMWF, o čemu smo pisali na našoj Facebook stranici:

Za razliku od sinoćnjeg izlaza, jutrošnji ECMWF predviđa premještanje glavne jezgre hladnog zraka zapadnije, prema Atlantiku. U tom slučaju hladan zrak pogodio bi sjever Poljske, Njemačke i Francuske te Veliku Britaniju, dok bi naši krajevi ostali pošteđeni jakog zahladnjenja.

Rasplet situacije oko nadolazećeg zahladnjenja vjerojatno ćemo znati unutar 48 sati o čemu ćemo još detaljno pisati, stoga pratite i dalje naš portal! (P.R./IM).

Izvor: IstraMet

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag