PORTAL PRESSUM

ANALIZA: Zima se u Europu vraća na velika vrata

Ostalo
2018-03-13 01:56:43

U četvrtak ćemo se nalaziti točno na polovici ožujka, prvog mjeseca klimatološkog proljeća, ali zima se u Europi ne predaje. Na područje središnjeg dijela kontinenta stiže pošiljka hladnoće iz Sibira.

Velika količina hladnog zraka već se nagomilava na sjeveroistoku Skandinavije, a ona će svoj put prema Europi započeti tijekom srijede. Do petka ekstremno hladan zrak za doba godine već će se nalaziti iznad Danske.
Glavnina hladnog zraka sjevernije od Hrvatske

Kao što možemo odmah zaključiti pregledom priloženih meteoroloških mapa, ekstremno hladan zrak u početku će se premjestiti sjevernije od Hrvatske te će glavninom zahvatiti sjever Poljske, Njemačke, ali i Veliku Britaniju.

Primjerice u Londonu temperature zraka snizit će se više od 10 °C ispod prosjeka, a već od subote izgledan je povremen snijeg uz dnevne vrijednosti oko 0 °C.

Osjetno će zahladnjeti i u Njemačkoj. U Berlinu su tako izgledna 2 studena dana uz dnevnu maksimalnu temperaturu zraka ispod 0 °C, ali prema svemu sudeći značajniji snijeg se ne očekuje.

U Moskvi zima kao da tek počinje. Ni u sljedećih 10-ak dana pozitivnih vrijednosti temperature nema na vidiku. Minimalne noćne temperature pritom bi se mogle približiti -20 °C, dok će se maksimalne dnevne kretati oko -10 °C.

Pritom treba spomenuti kako je temperatura u Moskvi još od 04.02. kada je zabilježeno 0,9 °C u konstantnom minusu!
Kako će se prodor hladnog zraka odraziti na naše područje

Zahladnjenje stiže i u Hrvatsku, a period hladnijeg vremena prema svemu sudeći potrajat će barem 7 dana. Pritom ne bi trebalo biti ekstremno niskih temperatura zraka, što je povoljna vijest za poljoprivrednike koji strahuju od novih nepogoda.

Dakle scenarij kojeg je prije nekoliko dana predviđao ECMWF, a o kojem su se već bili naveliko raspisali gotovo svi mediji neće se osvariti.

Postupan pad temperature zraka očekujemo već tijekom subote, najranije na sjeverozapadu zemlje. Nakon velikog snjegoždera, u gorju je izgledan novi snijeg kojeg bi moglo biti i u značajnijim količinama.

Prema trenutnim izlazima prognostičkih modela, snijega bi lokalno moglo biti i u nizinama unutrašnjosti Hrvatske, naročito u nedjelju.

Na Jadranu će zahladnjenje biti slabije izraženo u odnosu na unutrašnjost Hrvatske, no osjećaju hladnog vremena doprinosit će bura. U višim dijelovima središnje Istre i zaleđa pritom nas u nedjelju ne bi trebale iznenaditi ni snježne pahulje.
Zatopljenje?

Iako još zahladnjenje nije ni pristiglo, zimogrozni se vjerojatno pitaju kad će novo proljetno zatopljenje.

Prema jutrošnjim prognostičkim modelima, tek sredinom treće dekade mjeseca, dakle iza 10-og prognoziranog dana, temperature zraka postupno bi se mogle vratiti u okvire prosječnih za doba godine.

Pošto je prognozirani termin kojeg smo se dotakli u ovoj vijesti razmjerno dalek, odnosno izlazi iz okvira 3 dana, pratite nas idućih dana kada donosimo najnovije informacije o daljnjim tendencijama.

IstraMet

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag