PORTAL PRESSUM

Bogat program proslave 200. obljetnice početka rada svjetionika u Savudriji

Umag
2018-04-13 05:51:36

Najzapadniju točku Republike Hrvatske krasi neprocjenjiva kulturna baština, simbol svjetlosti, mora i pomoraca. Riječ je o najstarijem svjetioniku u funkciji na obali Jadrana, koji ove godine slavi 200 godina svojeg postojanja. Njime se može dičiti Rt Savudrija, gdje će upravo na dan njegova „rođenja“, u utorak , 17. travnja 2018. godine, simbolično biti upaljena svjetla koja će, kao i svake noći,  „utabati“ svoj put sve do Slovenije i Italije.

Za organizaciju svečanosti kakvu savudrijski svjetionik i zaslužuje, udružili su snage Grad Umag, Muzej grada Umaga, Ustanova Festum, Turistička zajednica grada Umaga, Plovput d.o.o. te Hrvatski pomorski muzej Split, koji su tijekom 16. i 17. travnja priredili bogat i zanimljiv program za sve građane.

Na konferenciji za medije održanoj u umaškoj Gradskoj vijećnici u petak, 13. travnja o.g., program su predstavili gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, v.d. ravnateljice Muzeja grada Umaga Biljana Bojić, predsjednik Zajednice Talijana Savudrija, kao i predsjednik Udruge „Batana salvorina“ Silvano Pelizzon te organizator simpozija, koji će krajem travnja biti održan povodom 200. godišnjice svjetionika, Franco Rota.

Program proslave počinje u ponedjeljak, 16. travnja, s otvorenjem izložbe pod nazivom „Više od svjetla i soli: 200 godina hrvatskih svjetionika“ u Muzeju grada Umaga s početkom u 19:00 sati. Nakon službenog otvorenja izložbe, slijedi stručno predavanje dr.sc. Marijana Bradanovića te dr. sc. Deana Krmca na temu „Prvih dvije stotine godina savudrijskog svjetionika“. Oko 19:45 sati u programu je predavanje mag.ethnol.et anthrop. Sunčane Dežjot na temu „Čuvari svjetla–priče o savudrijskim svjetioničarima“. Nakon predavanja, svi posjetitelji će se moći družiti s našim predavačima uz ukusnu zakusku.

Na izložbi će kroz 25 panoa biti prikazane životne i radne prilike na hrvatskim svjetionicima, a od predmeta će biti izložene stare marke i razglednice na kojima je prikazan i savudrijski svjetionik, hidrografske karte, svjetioničarski dnevnici, predmeti iz svakodnevnog života na svjetioniku, svjetioničarske uniforme i rasvjetna tijela koja će posjetiteljima približiti rad svjetionika.

Proslava se nastavlja u utorak, na „rođendan“ svjetionika u Savudriji. Točno u 18:00 sati počinje svečani dio programa na kružnom toku u Savudriji kraj grua. Program će sadržavati predavanje o gruama, prezentaciju starih zanata, kratke dijaloge temeljene na legendi o grofu Metternichu i mladoj „Salvorinki“, kao i o Izidi Fortuni, božici plodnosti, zaštitnici moreplovaca te simbolu mirnog mora. Neće nedostajati ni defile batana i figuranata, vodstva Puhačkog orkestra „Naša sloga“ Babići te fantastičnih glasova članova klape Lungomare. A uz sam svjetionik, na moru će nas dočekati savudrijski ribari kojima će se pridružiti i figuranti, dok će se prisutnima obratiti nekadašnji svjetioničar u Savudriji Franjo Matičić, aktualni svjetioničar Mario Milin Ungar te gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese. Nakon prigodnih govora, simboličnim će paljenjem svjetionika Mario Milin Ungar obilježiti 200 godina rada savudrijskog svjetionika, našeg najstarijeg svjetionika u funkciji.

Svečanost se nastavlja na livadi kraj svjetionika uz Puhački orkestar „Naša sloga“ Babići i klapu Lungomare gdje sve posjetitelje očekuje bogata gastro ponuda.

Kao dio muzejsko-pedagoškog programa za djecu 17. i 18. travnja Muzej grada Umaga organizira i radionice za djecu u okrilju svjetionika, a još jedan mali doprinos obilježavanju 200. obljetnice savudrijskog svjetionika je i trojezična društvena igra kroz koju će se svi moći zabaviti, ali i naučiti nešto o ovom dragocjenom spomeniku kulture.

Muzej je ujedno izradio 12 panoa i brošurice o savudrijskom svjetioniku, kako bi na najbolji način sugrađani i turisti bili informirani o ovom prekrasnom spomeniku.

Kako savudrijski svjetionik slavi svojih 200 godina postojanja tijekom cijele 2018. godine, 20. travnja u programu je međunarodni stručni skup na temu „Vrata Jadrana: Savudrija i pripadajući teritorij u doba u doba Mletačke Republike“ u organizaciji Muzeja grada Umaga i Zajednice Talijana Savudrija, koji će biti održan u dvorani Zajednice Talijana „Fulvio Tomizza“.

Obilježavanje 200. obljetnica najstarijeg sačuvanog svjetionika u Savudriji i početaka svjetioničarske službe na Jadranu, prilika je da se istakne kako su hrvatski svjetionici dio hrvatske graditeljske i kulturno-povijesne baštine, a kao takvi bitni za hrvatsku pomorsku tradiciju i identitet Republike Hrvatske.

Koristimo priliku da pozovemo sve sugrađanke i sugrađane da se pridruže u proslavi dva stoljeća jednog od najljepših svjetionika na obali Jadrana koji ove godine, više nego ikada, zaslužuje pažnju i poštovanje kako sugrađana, tako i turista koji posjećuju naš grad.

umag.hr

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag