PORTAL PRESSUM

Islamski kulturni centar otvorio svoja vrata

Umag
2018-04-29 07:50:37

U subotu 28. travnja 2018. godine, veliki se broj uzvanika i sugrađana okupio ispred novog Islamskog kulturnog centra ne bi li prisustvovali svečanom otvaranju prvog i jedinog objekta takve vrste u Istri. Među uzvanicima bili su i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, izaslanik ministra vakufa države Kuvajt, muftija dr. Aziz ef. Hasanović, zamjenica župana Istarske županije, saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik i predsjednik SDP-a Davor Bernardić te domaćini predvođeni imamom Elvedinom ef. Posavljakom, predsjednikom Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Umag Omerom Horozovićem, umaškim svećenikom Josipom Grpcem, gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom i njegovim zamjenicima, kao i predsjednikom Gradskog vijeća Juricom Šiljegom.

Svečanost je započela u 11:30 sati obraćanjem glavnog imama MIZ Umag Elvedina ef. Posavljaka.
„Dobre ideje dovode do dobrih rezultata. Aktivnosti ovog centra žele približiti ljude jedne drugima. Hvala od srca svima onima koji su pomogli i uložili svoju ljubav u realizaciji zajedničkog kulturnog centra.  Zahvaljujem gradonačelniku i gradskoj upravi na nesebičnoj potpori.“ izjavio je glavni umaški imam te dodao kako je suradnja s Gradom Umagom bila na najvišoj razini. „Gospodin Vili Bassanese je ljudima vratio vjeru u političare. Ljudska se veličina potvrđuje nesebičnim radom za drugog, a Vi ste, gospodine gradonačelniče, pokazali svoju veličinu. Hvala!“ dodao je g. Posavljak.

Publiku su pritom pozdravili zamjenica Župana gđa. Giuseppina Rajko, umaški gradonačelnik te ministar pravosuđa i, na samom kraju, muftija dr. Aziz ef. Hasanović koji se od srca zahvalio domaćinima te im uručio prigodna priznanja.  
Ovaj su povijesni dan odličnim nastupom obogatili i članovi mješovitog pjevačkog zbora Nacionalne zajednice Bošnjaka Bujštine „Gajret“ te zbor Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića.

Nakon prelijepih govora visokih uzvanika i kulturno-umjetničkog programa, slijedio je najsvečaniji čin, odnosno svečano otvaranje centra te obilazak istoga.

„Human čovjek je, prije svega, svestran čovjek koji dnevno i konstantno razvija svoje umne sposobnosti i koji teži stjecanju novih znanja, jer time razvija sebe, svoj slobodan duh i svoju zajednicu.“ naglasio je Bassanese u svom obraćanju.
„Sve to čini kako bi slobodno i neovisno mogao razumjeti sve one nedoumice, pitanja i uvriježena pravila koja nas koji put i ometaju u našem općem, društvenom napretku. No, upravo navedene ljudske vrijednosti, koje predstavljaju sustav mišljenja, ali i rada i djelovanja, u prvi plan stavljaju čovjeka, čovjeka kao humano biće. Živjeti u zajednici je civilizacijski doseg i potreba, no živjeti u zajednici u kojoj djelima pokazujemo da je naša raznolikost naše bogatstvo je realnost i ponos Umaga. Graditi, stvarati, uvažavati, razumjeti, prihvatiti, vrijednosti su na kojima dnevno radimo, a čuvajući te vrijednosti, čuvamo sebe i stvaramo bogatstvo naše zajednice, ali i služimo kao primjer boljega svijeta.
Svi mi težimo ka tome da nam bude bolje u životu, no većina nas možda ne želi razumjeti, ili vrlo brzo zaboravi, da bogatstvo nije samo materijalno. Bogatstvo se nalazi u svima nama, u našim raznolikostima i spremnosti dijeljenja ljudskih vrijednosti s našim sugrađanima. Danas slavimo rezultat ljudskog bogatstva, našeg sustava mišljenja, ali i realizacije zajedničkog rada.
Grad koji teži i želi biti grad istih mogućnosti kod zajedničkih, ali i zasebnih potreba svojih građana, je grad u kojem većina čuva manjinu, ali i manjina cijeni većinu.
Ponosan sam što mogu biti na čelu naše zajednice, zajednice koja njeguje i uvažava raznolikost u zajedničkom životu.“ istaknuo je gradonačelnik  i dodao kako su se Umag i ovaj dio Istre više puta istaknuli kao europski primjeri zajedništva i multikulturalnosti.

Kamen temeljac za Islamski kulturni centar postavljen je prije četiri godine, 15. ožujka 2014., a izgradnju su financirali Mešihat islamske zajednice u Hrvatskoj i sami vjernici. Osim  sale za obavljanje vjerskih obreda, centar raspolaže multifunkcionalnom dvoranom za kulturna događanja, učionicama za djecu, bogatom knjižnicom te stanom za imama.

Izvor i fotogalerija: OVDJE

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac