PORTAL PRESSUM

Umag: Iz mora izvađena i uništena protubrodska mina

Umag
2018-05-01 07:34:19

U prostoru nekadašnje cementare u Umagu u utorak poslijepodne uništena je protubrodska mina koja je izvađena iz umaškog akvatorija.

Zahtjevna akcija uklanjanja protubrodske mine koja potječe iz II. svjetskog rata i teži oko 500 kg od čega je 300 kg eksploziva, započela je još u ponedjeljak 30. travnja a nastavljena danas ujutro kada je mina izvađena iz mora. Nakon što su ronioci specijalne policije zajedno s policijskim službenicima protueksplozijskog odjela PU istarske, osigurali potrebne sigurnosne uvjete i iz mine uklonili inicijalni mehanizam, mina je transportirana u bivšu umašku cementaru gdje je u kontroliranim uvjetima uništena spaljivanjem.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, da ih sami ne uklanjaju, već da o tome odmah obavijeste policiju na broj 192.

U slučaju uočavanja minsko-eksplozivnog sredstva u moru, s plovila ili prilikom ronjenja, potrebno je zabilježiti poziciju uz uporabu GPS sustava navigacije i po mogućnosti s bovom/plutačom, te dojaviti policiji na broj 192. U slučaju podizanja minsko-eksplozivnog sredstva ribarskom mrežom i podizanja na palubu plovila, potrebno je zaustaviti plovilo, na vraćati minsko-eksplozivno sredstvo u more (kako se plovilo ne bi prevrnulo ili sredstvo eksplodiralo) te odmah javiti policiji na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.

PU istarska

Fotogalerija: OVDJE

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac