PORTAL PRESSUM

Povijesno gostovanje za umaški puhački orkestar

Umag
2018-05-25 02:59:15

Nakon stogodišnjeg sviranja, raznih nastupa i pregršt glazbenih susreta, puhački orkestar „Naša sloga“ iz Babića prošlog je tjedna, točnije od 18. do 22. svibnja, ispisao novu povijesnu stranicu, gostovanjem u Francuskoj. Kada bi instrumenti mogli pričati, imali bi što i ispričati nakon trodnevnog nastupa u jednoj od kolijevka puhačke i limene glazbe, kao što je Francuska, zemlji poznatoj po svojim paradama, karnevalima…i glazbenim susretima.

„Naša sloga“ je još jednom pokazala svoju složnu stranu. Naime, bilo je dovoljno izgovoriti Pariz i prva se glazbena lampica uključila. Autobus se napunio, instrumenti su se izglancali i sve je bilo spremno za jedno od najvažnijih nastupa naše iskusne bande.

Prva stanica jedinstvenom glazbenog izleta bio je Pariz, grad zaljubljenih, koji je za ovu priliku postao idealno mjesto za marševe plavo-žutih, koji su ponosno i spontano odsvirali nekoliko nota pred oduševljenom francuskom publikom. Sljedećeg se dana krenulo na prvi pravi službeni nastup u pitoresknom gradiću Saint Quentin, na paradi Les Fetes du Bouffon gdje se svake godine održava glazbena parada koja okuplja  grupe iz svih krajeva svijeta. Puhački orkestri, mažoretkinje, maskirane grupe, sve je to dio ovog jedinstvenog i značajnog glazbenog folklora kojeg prati veliki broj obožavatelja, a ove su godine posjetitelji mogli uživati u nastupima 40-tak različitih glazbenih grupa. Velika podrška publike bila je glavna motivacija „Naše sloge“, koja je svojim veselim marširanjem s ponosom predstavljala Umag i Istru.

No to nije sve, jer je već sljedećeg dana uslijedio nastup na Cavalcade d'Estaires, u još jednom predivnom francuskom gradiću, Estairesu, na samom sjeveru Francuske. Još jedna šarena glazbena parada, cijeli grad u fešti i veliki broj grupa iz različitih zemalja. Posebno iskustvo koje niti najstariji članovi „Naše sloge“ nisu do dan danas imali priliku doživjeti, kao i najmlađi članovi koji iz dana u dan pokazuju sve veći interes i želju da budu dio ove glazbene priče.

Dojmova je puno, umornih članova također, ali srce je prepuno ponosa i sreće, jer ovo je bio najveći uspjeh za puhački orkestar iz Babića, koji svojom željom i voljom dokazuje iz godine u godinu da je jedan od najvažnijih recepata za napredak upravo to održavanje tradicije.

Izvor i fotogalerija OVDJE

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag