PORTAL PRESSUM

Obilježen Svjetski dan socijalnog rada u Umagu

Umag
2015-03-19 06:04:16

Povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada u organizaciji Istarske udruge socijalnih radnika Pula čiji su domaćini za Istarsku županiju ove godine Grad Umag i Centar za socijalnu skrb Buje, u Domu za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ je u  četvrtak, 19. ožujka 2015. godine održan stručni skup socijalnih radnika.

Ndom 1a stručnom skupu, s ciljem promicanja dobre prakse i zalaganja za prava i interese posebno osjetljivih skupina, o važnosti Svjetskog dana socijalnog rada uopće govorili su ravnateljica Centra za socijalnu skrb BujeSebia Calcina, predsjednica Istarske Udruge socijalnih radnika i ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe „Alfredo Štiglić“ iz Pule Vesna Grubišić-Juhas te zamjenik gradonačelnika Grada Umaga Niko Čančarević.
„Vrlo sam zadovoljna brojnim odazivom članova udruge u razgledavanju novog i prekrasnog Doma izgrađenog zahvaljujući dugogodišnjem trudu i zalaganju građana Umaga i Grada Umaga.“ izjavila je gđa Grubišić-Juhas.
Gospodin Čančarević izrazio je važnost i zahtjevnost profesije socijalnog rada s obzirom na to da se socijalni radnici u svom radu susreću s posebno osjetljivim socijalnim skupinama, osobito posljednjih godina obilježenih ekonomskom krizom i krizom funkcioniranja obitelji u kojima su sve aktivnosti bile otežane. „Srećom, Grad Umag, u svom radu uspijeva se prilično uspješno nositi s posljedicama krize te je posebno ponosan na ovu socijalnu ustanovu,.“ naveo je Čančarević. Osim opremljenosti Doma, koja odgovara najvišim standardima, zamjenik gradonačelnika je naglasio kako je ljudski faktor iznimno važan u kvaliteti usluge koja se pruža u Domu, istaknuvši važnost suosjećajnosti, „toplu ljudsku riječ“ i „biti ovdje“ za osobe koje izlaze iz svoje primarne zajednice i ulaze u institucijski smještaj. „Stoga je Grad Umag posvetio posebnu pažnju izboru kvalitetnog i profesionalnog osoblja.„ naglasio je Čančarević.

Nakon uvodnih govora, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ Diana Lekić, svim je prisutnima predstavila rad i aktivnosti Doma te je naglasila nadstandardnu opremljenost Doma te kvalitetno i educirano osoblje, kao i implementirane suvremene alate
upravljanja u cilju realizacije kvalitetne usluge smještaja i usluge medicinske njege i brige o korisnicima, ali i uspješnosti poslovanja doma kao poslovnog subjekta.
Nakon prezentacije slijedio je obilazak Doma te posjet Grožnjanu.
Ova se dan diljem svijeta obilježava pod temom "Promicanje dostojanstva i vrijednosti naroda“. Ovogodišnja tema u skladu je sa drugim stupom Globalnog plana za socijalni rad i socijalni razvoj, koji je donesen za razdoblje od 2012. do 2016. godine. Kroz ovu temu želi se potaknuti zajednički rad Međunarodne udruge socijalnih radnika, Međunarodnog udruženja škola socijalnog rada i Međunarodnog vijeća za socijalnu skrb. Cilj je zajedničkog rada ovih  organizacija utjecati na međunarodne, regionalne i lokalne politike, vladine akcijske planove, te za promicati vrijednosti i doprinosa koje socijalni radnici čine svakodnevno diljem svijeta.

Svjetski dan socijalnog rada obilježava se  na području cijele Hrvatske različitim aktivnostima regionalnih udruga socijalnih radnika, koje na svom lokalnom području organiziraju stručne skupove, javne tribine, radionice i druge prigodne programe usmjerene na promicanje temeljnih načela ove profesije.


Cilj ovog i svih regionalnih stručnih skupova je ostvarivanje neposredne komunikacije s građanima i upoznavanje šire javnost s ulogom  profesije socijalnih radnika u zaštiti prava svih ljudi, promicanju pravednosti, solidarnosti, uvažavanja različitosti i aktivnog sudjelovanja svake osobe u procesu željenih  promjena, kako na osobnoj tako i na široj društvenoj razini.

Grad Umag kontinuirano pokazuje senzibilitet prema ovoj hvalevrijednoj struci te u svakom pogledu želi biti uključen u promicanje prethodno navedenih temeljnih načela socijalnog rada.
Zato je Grad Umag posebno ponosan što mu je ove godine pripala uloga domaćina zajedno s Centrom za socijalnu skrb Buje.

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac