PORTAL PRESSUM

Umag posvetio park prvom istarskom županu Lucianu Delbiancu

Umag
2018-06-10 12:24:03

Povodom dana rođenja prvog župana Istarske županije, u nedjelju 10. lipnja 2018. godine, u Umagu svečano je imenovan Park Luciana Delbianca. Svečanosti su nazočili umaški gradonačelnik Vili Bassanese, njegovi zamjenici Floriana Bassanese Radin, Mauro Jurman i Ivan Belušić, supruga Valnea Delbianco sa kćerkom Dorom i sinom Ivanom, gradski vijećnici i pročelnici te mnogobrojni sugrađani, prijatelji i poznanici prvog istarskog župana.

„Kažu da budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova, a da hrabrost nije odsustvo straha, već pobjeda nad njime. Dobri i mudri ljudi žive tihim životima te djelima dokazuju svoju veličinu. To je bio naš Luciano, čovjek lavljeg srca, skroman koliko i odlučan te neustrašivi simbol promjene koji je u svakome znao pronaći čovjeka i prijatelja.“ započeo je svoje obraćanje gradonačelnik Bassanese te istaknuo kako je Luciano Delbianco zadužio Istru kada je najviše trebalo i time ušao u povijest.

„Luciano Delbianco rođen je na današnji dan, 1954. godine u Puli, gdje provodi djetinjstvo i mladost, a gdje se i vraća nakon završenog studija  elektroenergetike u Zagrebu. Tijekom godina rada u struci objavio je niz stručnih i znanstvenih radova, a 1998. godine stječe akademski naziv doktora tehničkih znanosti.

Uz rad u struci, aktivno se bavi politikom nakon prvih demokratskih promjena u Hrvatskoj 1990. godine, kao član SDP-a Hrvatske, postaje Predsjednik Skupštine općine Pula. Na toj se funkciji zalagao za mir i skladan suživot svih stanovnika Istre, za njegovanje multikulturalnosti kao znaka povijesti i kulture Istre. No tada započinju krizne godine u kojima je trebalo imati mudrosti, hrabrosti i strpljenja. Kao koordinator predsjednika skupština općina Istre i član Kriznoga stožera u Puli, pregovarao je sa s predstavnicima JNA oko mirnog napuštanja Istre odnosno Hrvatske jednog od najjačih vojnih uporišta JNA. Višemjesečni napori za očuvanje mira polučili su veliki uspjeh i u prosincu 1991. posljednji pripadnici JNA mirno napuštaju našu domovinu. Istra je napokon spašena od mogućih vojnih razaranja.

Legato alla sua Istria, Luciano Delbianco, personalità forte e carismatica, è stato nei primi anni '90 uno dei politici più amati della penisola, diventando, nel 1993, primo presidente della Regione istriana con la tessera della Dieta.  Un amore di breve durata, però, poiché già nel 1996 fonda il Forum Democratico Istriano con il quale riesce a garantirsi un mandato al Parlamento croato al termine del quale si ricandida a sindaco di Pola, funzione che ricoprirà fino al 2005 quando decide di abbandonare la politica e dedicarsi all' insegnamento e alla carriera universitaria.

Godine 2000. izabran je za docenta pri Tehničkom fakultetu u Rijeci, na Politehniku u Puli prešao je 2004. godine u zvanju docenta, gdje je 2005. izabran za prodekana, a 2009. za dekana politehničkog studija u Puli. Godine 2010. izabran je za docenta Europskog centra za mir i razvoj Sveučilišta za mir UN-a, a godinu kasnije za Dekana regionalnog centra u Puli.

Luciano je bio pronicljiv i veseo čovjek neiscrpne energije i velike tolerancije, zaljubljenik u glazbu, more i Istru, Mediteranac kozmopolitskih pogleda, privržen obitelji. Moramo se podsjetiti i tria „Kravate“, kao i legendarne pjesme „Samo anđeli znaju“.

Svoje je odluke i uvjerenja temeljio na toleranciji i dijalogu. Znao je biti strpljiv kada je to trebalo, ali i iznimno hrabar i odlučan, s osjećajem za procjenu trenutka i političke situacije. Kao prvi istarski župan, Luciano Delbianco obilježio je našu povijest i njegovo će djelo i spomen ostati trajne vrijednosti svim budućim naraštajima te poruka da istina i poštenje uvijek pobjeđuju.

Stoga Grad Umag, grad primjer svih onih vrijednosti za koje se naš Luciano i zalagao, multikulturalan i grad jednakih mogućnosti za sve, danas ponosno posvećuje svoj stoljetni park čovjeku koji je znao gledati preko obzorja i koji je ljubav prema svome kraju i obitelji čuvao kao neprocjenjivo blago.

Dragi Luciano, prvi istarski župane, bio si istinski zaljubljenik u život, voljeni sin, suprug, otac, nono, tast, zet i prijatelj, ali ponajprije bio si veliki čovjek. Hvala ti na svemu, Istra ti duguje mnogo!“ zaključio je umaški gradonačelnik.

Prisutnima se emotivnim govorom obratila i supruga Valnea Delbianco, koja  se Gradu Umagu i Gradskom vijeću od srca zahvalila na plemenitoj gesti.

„Četvrta je ovo godina da njegov rođendan ne dočekujemo zajedno, ali sjećanje na Luciana ne blijedi jer je on u našim životima ostavio neizbrisiv trag. Luciano je bio dobar čovjek, razborit političar, ozbiljan znanstvenik. Među ljude je donosio mir i sigurnost, a pratilo ga je uvijek prijateljsko ozračje.

Mnogi si ga voljeli, a dokaz tome je i današnji susret, ovdje u Umagu.

Bez obzira na to što Luciano nije bio ni u kojem smislu formalist, današnji čin imenovanja ovog mjesta njegovim imenom doživljavamo kao veliku čast i iskaz osobitoga poštovanja. Uz izniman ponos, to nas ispunjava vjerom i nadom da će svijetli trag njegova života biti otrgnut nemilosrdnoj sjeni zaborava.

Iskrena i velika hvala gradonačelniku Grada Umaga g. Viliju Bassaneseu i vijećnicima Gradskoga vijeća Umaga!“ zaključila je Delbianco prije zajedničkog otkrivanja spomenika posvećenog prvom istarskom županu.

Izvor i fotogalerija: OVDJE

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag