PORTAL PRESSUM

Crna kronika: Karticom korisnika staračkog doma podizao novac

Crna kronika
2018-06-20 01:40:57

Umaška je policija provela kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da je 42-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo računalna prijevara. Muškarca se sumnjiči da je u razdoblju od 2. travnja do 28. svibnja, u više navrata uzimao bankovnu karticu 96-godišnjem muškarcu koji je smješten u domu za starije i nemoćne osobe, a potom je s karticom podizao novac na bankomatima u Umagu, nakon čega je karticu vraćao na mjesto gdje ju je uzeo. Na taj je način oštetio 96-godišnjaka za nekoliko desetaka tisuća kuna.
Protiv osumnjičenog se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku.

Kako spriječiti krađe s plaže

Policijski službenici tragaju za nepoznatim počiniteljem, koji je 18. lipnja oko 18 sati, na plaži u Pješčanoj Uvali, dok se 41-godišnjakinja nalazila u moru, otuđio ženi ručnik za plažu i torbu s novcem i dokumentima, čime ju je oštetio za nekoliko stotina kuna.
Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska apelira na građane i turiste da budu oprezniji sa svojim stvarima te da na plažu ne nose veće količine novca, vrijedan nakit ili druge skupocjene predmete.
Kako spriječiti krađe s plaže:
•    Ukoliko na plažu dolazite osobnim vozilom, zatvorite sve prozore i zaključajte vrata vozila, a u vozilu na vidljivom mjestu, ne ostavljajte vrijedne predmete.
•    Ukoliko na plažu dolazite biciklom, osigurajte se od krađe vežući ga za fiksne predmete (drvo, ograda i sl.).
•    Na plažu ponesite samo najpotrebnije stvari i onoliko novaca koliko vam je potrebno.
•    Osobne isprave i novac ne držite zajedno, a ukoliko nosite bankovnu karticu, držite je odvojeno od zapisanog PIN broja.
•    Ne pokazujte pred drugima bez potrebe novac i druge vrijednosti.
•    Sklonite na skrovito mjesto ključeve koji sadrže nazive i brojeve apartmana, soba i vozila.
•    Svoje stvari na plaži imajte pod nadzorom ili ih ostavite pod nadzorom poznate osobe.
•    Pripazite na nametljive osobe koje vam ponude pomoć – nisu svi dobronamjerni.
•    Ako ste pokradeni, pretražite bližu okolicu, možda pronađete svoj novčanik – spremite ga u vrećicu i predajte policiji (možda otkriju korisne tragove), a o događaju žurno obavijestite policiju na broj 192

PU istarska