PORTAL PRESSUM

Košarkaški entuzijasti Umaga imaju priču o košarci

Ostali sportovi
2018-06-27 05:54:01

Priča o košarci.
 
U našem gradu, pored nogometa , odbojke, rukometa i ostalih sportova, igra se i košarka.
 
Košarkaški klub Umag, osnovan je davne 1978 godine i sa povremenim prekidima, aktivan je  i danas.
U klubu treniraju dječaci školskog uzrasta … ali ovo neće biti priča o našim mladim kadrovima.

Postoji  ekipa košarkaških veterana, zaljubljenika i entuzijasta, koji traju još od prošlog stoljeća.  Naime, veterani Umaga, preko 25 godina redovno igraju košarku. Nismo nikad osnovali udrugu , jer je  prevladalo  mišljenje da se sredstva namijenjena za  veterane, usmjere na djecu i mlade .

Prije dvije smo godine sudjelovali na ESBA CHAMPIONSHIP FOR SENIORS, Poreč. Okupili se , odigrali i uspjeli da ne budemo zadnji. Nije loše, europski turnir, vrlo  jake ekipe.

Prošle su dvije godine, i ESBA nam dolazi opet blizu, Pula. I opet se okupljamo, stisnemo redove, zamotamo zglobove, mišiće, namažemo se tigrovom mašću, obložimo se steznicima i krenemo na europski turnir košarkaša veterana.

Uključujemo se u godište OVER 55, i prvu utakmicu izgubimo 55 : 69 , protiv ekipe  GARKAINE  ( Latvija ). Loše otvaramo utakmicu  ,slabo neorganizirani smo, ne piše nam se dobro.

Novi dan nova utakmica. Sasvim drugim pristupom pobjeđujemo  ekipu SODOMA ( POLJSKA ) 55:64 za Umag  i polako počinju kalkulacije . Nešto se priča i o mogućnosti osvajanaj medalje. Hm, hm skeptici smo , ali idemo probati.
Treća utakmica turnira i igra se protiv Ruske ekipe ( RUSSIAN PROJECT ). Dolazi do izražaja sva naša raskoš, znanje  i prije svega duuugogodišnje iskustvo i pobjeđujemo Ruse 71 : 58. E sada je već ozbiljno.

Nakon jednodnevnog  odmora , slijedi utakmica koja odlučuje o ulasku u finale. Na odlučujuću utakmicu, nažalost, zbog ozljeda, obveza i nekih nepredvidljivih okolnosti,  dolazi nas samo šest. Držimo se tri četvrtine protiv kvalitetne ekipe VETERAN BASKET iz UKRAJINE ( kasnije pobjednici turnira ), da bi u četvrtoj četvrtini generalno pali sa snagom i uredno izgubili utakmicu  86 :53. Zasluženo.

Slijedi radni dogovor nakon utakmice i odluka pada : idemo uzeti brončanu medalju  i treće mjesto. Stari ranjeni lavovi, mladog srca spremaju se za utakmicu. Protivnik je ekipa GARKAINE ( ekipa koja nas je dobila u prvoj utakmici ). I nema milosti. Proradio je inat, želja za dokazivanjem, kvaliteta naših veterana, bolja igra i snaga, a o iskustvu da ne govorimo. Razbijamo Latvijce i nema kraja našoj sreći. Treći na Europskom prvenstvu veterana. Nismo mogli ni sanjati takav rezultat. Razvila se zastava Umaga, veselimo se mi zajedno sa našim navijačima ( bilo ih je dvoje  … ).
 
Evo to smo mi , to je naša priča. Samozatajni, neovisni, nema nas u medijima, ne tražimo ništa, ne davimo nikoga, sami se financiramo,  uživamo u ovom lijepom sportu, igramo košarku. I to nas drži. Sami se svađamo, sami se mirimo, pa opet posvađamo itd. I trajemo, ne damo se. Nema nas puno, svake godine manje. Pokušavamo dovući mlađe ljude da nastave ovo što radimo. Teško, nema ih, ne žele, neće..
 
No , dobro, još smo tu i do neke nove utakmice, nekog novog turnira , neke nove trice, neke nove medalje ….
I za kraj jedna izlizana fraza, ona o  starom vinu… ma znate već koja, da ne ponavljam …
I priča se nastavlja.

Nenad Pelić
 
Fotogalerija: OVDJE

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag