PORTAL PRESSUM

Provale u kuće: prijavite policiji sumnjive osobe

Istra
2018-07-25 04:43:04

Tijekom jučerašnjeg dana, na području Policijske uprave istarske dogodilo se pet provala u kuće, od čega u dva slučaja počinitelji nisu uspjeli ništa otuđiti.
 
Na području Umaga, u Vinogradskoj ulici  u naselju Finida, nepoznati je počinitelj u jutarnjim satima provalio u poslovni prostor i obiteljsku kuću, iz koje je otuđio novac i razni nakit, čime je 63-godišnju vlasnicu oštetio za više tisuća kuna.

U Ulici Maura Gioseffia u Poreču, nepoznati je počinitelj u predvečernjim satima ušao kroz otvoreni prozor u obiteljsku kuću i otuđio novac, čime je 79-godišnjeg vlasnika oštetio za više stotina kuna.
Na području naselju Brgod u Raši, nepoznati je počinitelj u poslijepodnevnim satima provalio u kuću za odmor koju koriste njemački državljani te je na štetu 49-godišnjeg njemačkog državljanina otuđio naočale, mobitel i druge predmete, čime ga je oštetio za više tisuća kuna.

Dvije neuspjele provale dogodile su se u Puli i Balama. U Balama je nepoznati počinitelj tijekom dana provalio u kuću za odmor u Ulici Grote, no udaljio se bez da je išta otuđio 56-godišnjoj njemačkoj državljanki. U Puli se nepoznati počinitelj oko 11.30 sati popeo preko balkona i ušao u obiteljsku kuću u Paganorskoj ulici, no kada je uočio 56-godišnjeg vlasnika, pobjegao je preko balkona u nepoznatom smjeru.

Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja i tragaju za nepoznatim počiniteljima.
Kako bi smanjio broj provala u domove i kuće za odmor, Policijska uprava istarska upozorava vlasnike i turiste na poduzimanje jednostavnih mjera samozaštite:
 
zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma
ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata
ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena i slično)  
novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer lopovi najprije traže upravo na tim mjestima
novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima
ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete
spremite ljestve i druge predmete  koje bi provalnici mogli koristiti prilikom provale
obratite pozornost na nepoznate osobe koje se pojavljuju oko vašeg doma jer počinitelji često prije nego što počine kazneno djelo, obilaze lokacije te se predstavljaju kao turisti u potrazi za apartmanom ili nude usluge masaže ili prodaje raznih predmeta
ukoliko ste odsutni duže vrijeme, zamolite susjede da povremeno provjeravaju vaš stan i prazne poštanski sandučić kako bi se ostavio dojam da ste u svom domu.

Također,  ukoliko ste po povratku u svom domu zatekli provalnika  ne pokušavajte ga sami uhvatiti jer je možda naoružan, a  vaša sigurnost i sigurnost vaše obitelji su najvažnije. Odmah nazovite policiju na broj 192! Policiji u hvatanju počinitelja možete pomoći i ukoliko dobro upamtite:

osobni opis: spol, starost, visina, odjeća, neki posebni znaci – npr. brada, brkovi, madež itd.
govor - dijalekt
ako se udaljio vozilom – marka, registarski broj, boja
pravac u kojem je pobjegao

U slučaju da  počinitelja niste zatekli u svom domu,  odmah pozovite policiju i ništa ne dirajte ili spremajte kako ne bi uništili korisne tragove koji policiji mogu pomoći u pronalasku počinitelja.

PU istarska

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag