PORTAL PRESSUM

Kolumna Sabotaža: Kako da se uda kada joj je svaka subota radna

Kolumna - Sabotaža: Franjo Sabo
2018-08-24 02:30:12

Upravo sam odgledao jedan romantičan film i jednostavno nisam izdržao. Na kraju sam zaplakao. Zapravo o čemu se radi? Sjedi jedan macho mladić sam u kući koja ima dvadesetak soba. Ispred kuće (vile) je vozni park od kojeg bi se postidila i Vlada RH, a na molu vezane dvije jahte. Znači malom je ćaća ostavio penez za dva života, a on nesretan.
Sjedi, toči si whisky star 50 godina u čašu koja košta više nego moja godišnja penzija i rida. Suza suzu stiže. Sve je bilo u redu dok nije bijesno bacio onu skupu čašu u kamin i zario ruke među dlanove. Na to sam skočio kao oparen. Jebote, razbi on moju godišnju penziju.

Mlad, lijep, zgodan, bogat, obrazovan, a nesretan. Znam ja kako je njemu. Bio sam i ja mlad, lijep i zgodan, a ponekad nesretan.

Ljubav je jebena stvar. I meni su po stomaku vršljali oni leptirići. Često bih se u tim godinama zaljubljivao pa sam mislio da su to u pitanju ljubavni leptirići sve dok mi doktor nije rekao da je to samo običan gastritis i dao mi neke tablete za cuclanje. Od tada me više ne spopadaju nikakvi leptirići, a nekako sam se u to vrijeme i oženio.

Gledam toga mladića i čekam rasplet filma. Čemu ta tuga?

Zapravo mladac je bio smrtno zaljubljen u jednu djevojku. I ona je bila mlada, lijepa i zgodna, a kakva će biti u tim godinama? Ali imala je jedan problem.

U onoj drami Šekspira "Romeo i Julia" oni su se kao nešto muvali. Pa mu ona nije odmah dala. Pa je on onda to prijavio starijem bratu, a brat je rekao ćaći da se Romeo smuvao s Juliom. Onda je ćaća popizdio jerbo je on bio u svađi s Julijinim ćaćom jer je Julijin ćaća kao "trošio" u mladosti Romeovu mamu, ali i (ako se dobro sjećam) i Romeov je ćaća nešto vrdo oko Julijine mame. Ma čisti kurveraj.

A i Julia ima tu nečiste prste. Ona je pitala stariju sestru je l' da odmah da Romeu ili da ga malo "prži" na loncu, a ova stara profuknjača, iako je imala već 22 godine (u to vrijeme je ona već bila stara cura) dala joj je savjet kako da ga pali. No da ne bih ulazio u detalje "paljenja" pošto ovo čitaju i djeca reći ću samo da je Romeo uspio uvaliti ga samo malo (do pola). E sad, zašto su popili onaj otrov to mi nije jasno. Možda su mislili da je to pelinkovac iz kućne izrade pa se zeznuli. Ili Juliji nije bilo dosta ono do pola ili Romeo nije mogao više. Vrag bi ga znao.
Sve u svemu ja znam samo jedno. Onaj Šekspir je obični mulac. On je od toga napravio samo jednu predstavu od sat i po. Ja da sam živio u to vrijeme ja bih napravio seriju u barem pedeset nastavaka. Ubacio bih ja dva pedera, tri lezbijke, jednog silovatelja, dvije časne i pokojeg popa. Bio bi to hit hitova. A mulac Šekspir ih potrovao za sat i po.

No vratimo se mi ovom bogatom mulcu koji je u kaminu razbio moju godišnju penziju.

On je zapravo bio zaljubljen u jednu curu koja je radila na blagajni u jednom trgovačkom centru. On je svaki dan nekoliko puta išao u kupovinu kada je ona u smjeni. Muvao ju na sve načine i ništa. Mala se nije dala. Bio je očajan do bola.

Onda je jednom ipak pristala da izađe s njim, a on mulac ju odveo u kazalište. Po tom sam odmah vidio da je pravi mulac. Pa di češ curu voditi u kazalište? Nit ju možeš šlatati, ne smiješ jesti kokice, ma ništa. Kazalište je kada se oženiš. Odvedeš fino ženu, a ti za to vrijeme "baciš oko", samo moraš paziti da ne hrčeš. Drugi dan se žena pred kolegicama hvali gdje si je izveo. To ti diže cijenu, a ti lijepo odmoran i ispavan čekaš "nagradu" od žene.

Znači mulac je napravio grešku. Mlada blagajnica je u startu ostala zbunjena i zatečena. I ona je popizdila što je vodi u kazalište. Očekivala je ona da će na neku feštu ili diskač. Tamo se oblokati i odmah bi mu tu večer dala, pošto uvijek može reći da se ne sjeća što su poslije radili.

Nakon toga kazališta više nije htjela s njim izlaziti, a on je sve više padao u očaj. Što ga je ona više odbijala on je bio sve očajniji. E onda se umiješala (baš kao kod Šekspira) njena starija sestra. -"Slušaj mala jesi ti popizdila. Znaš li ti da ovaj frajer ima vilu s dvadeset soba, auta ko u priči, dvije jahte i da je pun ko brod, koji ti je klinac. Vataj ga što prije i ne filozofiraj. Daj mu odmah prvo veče, pa prvo jutro, pa opet uvečer, sve dok ne zatrudniš. Nemam ja namjeru cijeli život konobariti, jasno".

E sada vidite kako se vremena mijenjaju, tako se i kriteriji mijenjaju. U ovom filmu niti nema (posvađanih) roditelja, ali se vidi utjecaj poštenog odgoja na djevojku. Ona jednostavno ne želi biti sponzoruša (ma što to značilo). Ona se ne služi trikovima kao ono, slučajno joj ispala bradavica. Pa nema grudnjak. Pa ima li ili nema nešto ispod minjaka. Ona zna da su to jeftini trikovi za frikove.Pa koga još briga imaju li oni Škoti gaće ispod Kilta. Dobro, ja sam čuo da nemaju ali što bih ja sada trebao zavirivati svakom Škotu ispod karirane suknje?

Ona je bila jednostavno jedna pametna i poštena djevojka. Nije da joj se ovaj tip nije sviđao. Ma ruku na srce i meni je, kada sam sve sagledao iz raznih uglova, palo na pamet. Jebote da mi je on zet, ja bih mu svakih 6 mjeseci maznuo jednu čašu. Čisto da pojačam penzioni buđet.
Ali ta poštena djevojka unatoč zovu mladosti i slasti jednostavno imala je jedan za nju nepremostiv problem. KAKO DA SE UDA KADA JOJ JE SVAKA SUBOTA RADNA.

Franjo Sabo - Sabotaža

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag