PORTAL PRESSUM

Tema Svjetskog dana prve pomoći u 2018. godini je prva pomoć u slučaju prometnih nesreća

Istra
2018-09-09 12:59:21

Crveni križ Buštine ove je godine pripremio niz zanimljivih aktivnosti koje svakako imaju za cilj podizanje svijesti o važnosti znanja prve pomoći posebno na području Sjeverozapadne Istre obzirom da je to područje najudaljenije od bolnice te je vrlo često izvan tzv. „zlatnog sata“. Stoga što bolje znanje prve pomoći i sustavna edukacija među građanima omogućava službi hitne medicinske službe učinkovitije djelovanje.
    Obilježavanje započinje 08.09.2018. godine u Umagu (park „Humagum“) s cjelodnevnim treningom ekipe prve pomoći GDCK Buje gdje će na sedam radnih pozicija pokazati svoje vještine i znanja iz prve pomoći. Isto tako 15.09.2018. godine na području će se Grožnjana održati cjelodnevni trening ekipe prve pomoći gdje će se pridružiti i jedan tim iz Crvenog križa Koper. Obilježavanje se nastavlja 18.09. i 19.09.2018. godine gdje će se najprije u Novigradu te u Bujama simulirati prometna nesreća i pružanje prve pomoći. Aktivnost će se provoditi u suradnji  policijskim postajama Umag i Buje i lokalnom autoškolom Madcar. Velika završnica obilježavanja dogodit će se u Novom Vinodolskom 22.09.2018. godine gdje će ekipa prve pomoći predstavljati svoje društvo Crvenog križa kao jedina ekipa s područja Istarske županije na Nacionalnom natjecanju ekipa prve pomoći u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa.  
    Kao odgovor na nesreće u cestovnom prometu koje godišnje oduzmu oko 1,25 milijuna života, tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći koji se obilježava 8. rujna 2018. godine je „Prva pomoć u slučaju prometnih nesreća“.  Ciljevi Svjetskog dana prve pomoći su podizanje svijest o globalnoj razini smrti i stradavanja u prometnim nesrećama i poticanje ljudi svih dobnih skupina da nauče tehnike prve pomoći, naročito neodgodive postupke u rješavanju izvanrednih situacija na mjestu nesreće te zagovaranje i promoviranje tečajeva prve pomoći kao važne komponente svih sudionika u prometu.
     Zajednicu je iznimno bitno podučiti tehnikama i radnjama potrebnim za pripravnost i neposredan odgovor na prometnu nesreću u slučajevima da se zateknu na mjestu nesreće i nađu u ulozi promatrača. Svrha je unaprijediti znanje i vještine prve reakcije među općom populacijom, vozačima, putnicima i pješacima, kako bi bili u mogućnosti pravovremeno i na pravilan način pružiti prvu pomoć osobama ozlijeđenima u prometu.
     U prosjeku je potrebno manje od četiri minute da blokirani dišni put postane fatalan. Čak i u područjima s visoko strukturiranim hitnim službama, prosječno vrijeme za dolazak medicinskih timova je deset minuta. Dobro je poznato da ako se ne osigura pravodobna prva pomoć, mnoge teško ozlijeđene osobe neće preživjeti. Upravo Iz tog razloga trebalo bi poticati službene institucije  da obučavanje prve pomoći bude obavezno u sklopu obrazovnih ustanova te svakako kao standardna komponenta vozačkih tečajeva i ispita.

CRVENI KRIŽ BUJŠTINE

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac