PORTAL PRESSUM

KAUČSURFING, nova predstava koju potpisuju Nina Sabo i Valentina Lončarić

Ostalo
2018-09-26 09:26:46

KAUČSURFING je autorski je projekt Kazališne družine Clou, u kojem dvije autorice i izvođačice, Nina Sabo i Valentina Lončarić, kolažirajući autobiografske elemente i fragmente vlastite svakodnevice stvaraju sliku prosječne svakodnevice generacije mladih ljudi.
 
Kauč simbolizira mjesto ugode, ali i mjesto nemogućnosti akcije i izlaska u vanjski svijet. Jedina akcija, tj. „surfanje“ moguće je samo na 2 metra kauča, te na taj način kauč postaje mjerilo i granica svijeta.

Iako se čini da se je spona s realnošću prekinuta, relanost, tj. vanjski svijet je u predstavi prisutan kroz gošću koji dolazi izvana, no ona je samo usputna prolaznica koja nema pravo participiranja u kaučsurfingu.

Ideja projekta nastala je kao reakcija na nezaposlenost, nestabilna primanja, nedovoljnu mogućnost participiranja u odlukama i životu zajednice, koja dovodi do krajnje pasivnosti djelovanja.
 
Predstava je gorko-slatka refleksija o „kriškama života“, marginalnim zbivanjima pojedinaca unutar četiri zida u kojem se žanrovski isprepliću dokumentarizam, „sit-com“ te nadrealizam koji postaje mašina za pričanje priče.

Tekst i režiju potpisuju Valentina Lončarić i Nina Sabo, koje uz Ellu Bogadi i glume u predstavi. Dramaturgiju potpisuje Nikolina Bogdanović, a dizajn, izradu plakata i promo materijala Sara Salamon.

Kazališna družina „Clou“ umjetnička je organizacija osnovana u kolovozu 2016. godine, sa sjedištem u gradu Umagu. Osnivačice umjetničke organizacije su glumice Nina Sabo i Valentina Lončarić. Glavni programi organizacije su kazališno, glazbeno-scensko i multimedijalno stvaralaštvo. Predstave nastale u UO Clou poigravaju se granicama ustaljenih kazališnih formi, pa je tako unutar djelovanja organizacije pokrenut projekt PhiloLab4Kids koji spaja kazalište i filozofiju za djecu. Do sada su realizirane dvije autorske predstave u koprodukciji s “Gradskim kazalištem lutaka Rijeka”  - NA ČIJEM SI TI PLANETU? koja tematizira pitanja prihvaćanja različitosti u društvu, te  SREĆINE CIPELE, koja se bavi pitanjima sreće i mogućnosti sreće. U pripremi je i treća predstava radnog naziva DJEVOJČICA U SLOVU O koja tematizira važnost poezije i pisane riječi. Osim navedenih predstava unutar kazališne družine Clou realizirane su sljedeće predstave: KAKO JE PRINCEZA POSTALA ŽABA, autorski projekt Nine Sabo u suradnji s "Teatrom OZ" iz Mošćeničke Drage, te predstava PUSTINJA RASTE u režiji Nataše Antulov.

Nina Sabo i Valentina Lončarić unazad par godina sudjeluju u novijoj nezavisnoj kazališnoj sceni grada Rijeke. Svojim predstavom I...DIVAN DAN gostovale su na domaćim i međunarodnim festivalima te su dobitnice nekoliko nagrada za spomenutu predstavu (Art Trema Fest Ruma 2016, Istropolitana Project (Bratislava).

Predstavu Kaučsurfing podržali su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Odjel za kulturu Grada Rijeke
 
 

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
On Sir Richard Francis Burton`s Trail - Atlas Rabac