PORTAL PRESSUM

Kolumna Sabotaža: Karma je zajebana stvar

Kolumna - Sabotaža: Franjo Sabo
2018-11-07 10:18:29

U životu sam snimio na tisuće reklama. Bilo je tu toliko glupih da niti sam sebi nisam vjerovao da netko može nasjesti na takve gluposti. S vremenom sam shvatio što gluplja reklama o njoj se svugdje priča, pljuje po njoj (i meni kao autoru) ali reklamni klijent je zadovoljan i proizvod se dobro prodaje. Obično bi "pljuvačina" trajala taman toliko dugo dok bi se reklama emitirala (na radiju). Nakon toga bi ju zamijenila nova, još gluplja i tako je to bivalo godinama.
 
Nekada bih se danima čudio ljudskoj gluposti, ali isto sam tako znao da svaka roba ima svoju budalu.
 
Negdje početkom 2000.g. nastala je ekspanzija razno raznih likova koji se bave bioenergijom, numerologijom, tarotom. Iscjeljivala se tu na veliko preko telefona, a ja sam se i dalje čudio ljudima koliko su naivni. Naravno, nisam spomenuo lika (koji i dan danas) preko radija prodaje slike. Halloooo. Prodati sliku nekome, a da je kupac ne vidi, treba biti natprosječno inteligentan, a tip očito to i je, pošto to već radi gotovo 40 godina i jako mu dobro ide.
 
Ipak vratimo se iscjeliteljima. Nakon nekog vremena sam shvatio da se ljudi koji zovu i traže pomoć hvataju i za posljednju slamku spasa kada je život i zdravlje u pitanju, ali isto tako moram napomenuti da sam radio s folirantima razne vrste, ali i s ljudima koji su vjerovali u to što rade i tu energiju prenosili na ljude koji su ih zvali u emisiju. Moram i sam priznati da su i meni zaustavljali glavobolju bioenergijom, tako da sam i sam bio svjedokom nekih stanja koja su se poboljšavala nakon tretmana. Bio sam svjedokom i trenutaka kada je jedan tarot majstor (mojoj poznanici) ispričao u detalje njenu životnu priču (putem etera), a jamčim glavom da ju nije poznavao otprije, a ona je preozbiljna žena da bi bila namještaljka.
 
Ovo pišem samo zato da bih dočarao što nam se sve nudi u reklamnim blokovima na radiju i tv, ali i sve češće na društvenim mrežama.
Tako sam i ja počeo dobivati razno razne ponude preko Facebooka. Svi ti proizvodi su čudo tehnike, a koštaju sitnicu. Par eurića. U tim ponudama pronašao sam puno toga "što mi je neophodno potrebno".
 
Poštar se već "preselio" pred moja vrata donoseći čudotvorne mamce za ribolov. Kako da čovjek ne kupi kada u promo video spotu ribe same uskaču u brod. Kupio sam ja razne masažere za moj išijas koji eno u podrumu čekaju na red pošto svakoga tjedna stiže nova ponuda novih, boljih, učinkovitijih. Kupio sam ja i kućni bicikl. Plan je bio da ga stavim pred tv. Pronađem film i tih sat i pol pedaliram. Procjena je bila tri filma dnevno, to bi bilo oko 50 km. Nije loše.
 
Sve sam ja to namjestio. Pustio film (kaubojac, ne pornić) ali sam nakon 10 minuta toliko nažuljao guzove da sam sljedićih sedam dana hodao kao Đon Vejn. Naravno, bicikli je ekspresno završio u podrumu uz komentar ove moje: "znala sam, sva sreća pa nisi gledao pornić".
Tako bih ja mogao nabrajati još desetak proizvoda koji u podrumu čekaju svoju priliku da me usreće u drugom pokušaju.
 
A onda prije par dan na ekranu mi je počeo, kao iz paštete, "iskakati" video o proizvodu koji će mi promijeniti život. S obzirom na to da sam ja u godinama u kojima baš i ne vodim neki buran život, svaka promjena (na bolje) u meni izaziva punu pozornost. Danima sam ocjenjivao, procjenjivao, vagao, oduzimao i zbrajao. Pa 15 € jebeš ga. Io je puno i nije ako će mi se život drastično promijeniti, a uz to taj proizvod mogu koristiti nekoliko puta i može mi potrajati.
 
Danas ding-dong. Stiže poštar s mojim paketom koji će mi, kako reklama kaže, promijeniti život i ne samo meni. Napravio sam sve predradnje. Skuhao kavicu. Kutiju stavio ispred sebe, ali malo skrivećki da me ova moja ne bi provalila. Potajno uzeo upute da ih proučim, ali brus. Upute su na Kineskom. Pomislih, jebeš ga, pa valjda Kinezi znaju što prodaju.

Odluka je pala. Sada ili nikada.
 
No da vas ne držim u neizvjesnosti. U pitanju je pasta koja (100%) uklanja ogrebotine s auta. Da vam opisujem kako sam auto oprao (ručno) dva puta. kako sam dva sata trljao pastu po ogrebotinama i kako mi je sada moj crni auto sav isflekan od bijele paste i kako to sada ne mogu oprati. Da vam pišem da bih se sada najradije išamarao. Sve ja to mogu da podnesem, ali onaj trenutak kada ova moja bude prošla pored auta i vidjela kako je sav na bijele tufnice uz opasku: "a što sam ti ja rekla", to ću teško podnijeti. KARMA JE ZAJEBANA STVAR.

Franjo Sabo - Sabotaža

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag