PORTAL PRESSUM

Umaški mušketiri na velikoj sceni

Rukomet
2019-01-12 10:43:22

Trio

Euforija rukometnog ludila započela je prvim utakmicama. Igra se 26. Svjetsko prvenstvo u rukometu. Prvenstvo je to u kojem svi sudionici imaju svoja nadanja i svoja očekivanja.Jedni traže potvrdu svoje kvalitete i nadmoći. Drugi žele da ih se primijeti dok su treći sretni što uopće mogu biti sudionici tako velike manifestacije. Kako bilo da bilo, nemaju svi tu privilegiju da budu tamo.

Mi koji iz svojih toplih fotelja sve to promatramo, među njima tražimo "svoje". Tražimo naše prijatelje, poznanike, rođake.

Mali je broj onih koji imaju tu sreću da na manifestaciji takvog tipa ima nekoga "svog". Mi Umažani imamo tu sreću. Mi imamo naša tri mušketira na velikoj rukometnoj sceni. Sva trojica su naši sugrađani, a zanimljivo je i to, da imamo u različitim ulogama, po prvi puta oca i sina koji zastupaju različite reprezentacije.
 
Naravno, naša TRI MUŠKETIRA su: LINO ČERVAR, VOJISLAV VUJIĆ I STEFAN VUJIĆ


LinoLINO ČERVAR - Izbornik reprezentacije Hrvatske

O Lini Červaru ispisane su mnoge stranice. Rukometni strateg koji je sa reprezentacijom hrvatske osvojio sve (osim Europskog zlata).

Trenerska karijera

Trenersku rukometnu karijeru počeo je u Rukometnom klubu Triko iz Novigrada 1974. godine. Godine 1980. trenirao je Istraturist iz Umaga s kojim se iz pete lige tijekom pet sezona plasirao u prvu Saveznu ligu Jugoslavije.

Od 1991. godine radio je kao trener u Klagenfurtu, Austrija. Od 1994. do 2000. godine bio je trener, odnosno izbornik Talijanske rukometne reprezentacije i direktor svih talijanskih rukometnih selekcija. 1998. u Italiji objavljuje knjigu "Moje viđenje rukometa".

Od 2000. godine bio je trener Badel 1862 Zagreb, a 2002. godine je imenovan izbornikom Hrvatske rukometne reprezentacije, s kojom je paralelno vodio i talijanski RK Papilon Conversano. Od 2004. godine je ponovno u R.K. Croatia Osiguranje Zagreb a 29. srpnja 2010. godine odlučio se povući s mjesta hrvatskog izbornika. Nedugo nakon toga postao je trener RK Metalurg iz Skoplja, kojega je uspješno vodio u prvenstvu Makedonije, regionalnoj SEHA ligi i u rukometnoj ligi prvaka.

U travnju 2017. godine vratio se na klupu hrvatske reprezentacije s kojom je osvojio 5. mjesto na Europskom prvenstvu 2018. godine te izborio Svjetsko prvenstvo 2019. godine.

U lipnju 2018. godine imenovan je nasljednikom Zlatka Saračevića na mjestu trenera PPD Zagreba.

S hrvatskom seniorskom reprezentacijom osvojio je zlato na Mediteranskim igrama u Tarragoni 2018.

Trenerski uspjesi

    1991. Imenovan je članom stručnog stožera na prvoj službenoj utakmici s Japanom
    1997. Pobjeda na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Japanu s Rukometnom reprezentacijom Italije i prvi nastup Italije na SP
    1997. osvaja drugo mjesto s talijanskom reprezentacijom na Mediteranskim igrama
    1998. Prvo sudjelovanje Italije na europskom prvenstvu
    2001. Prvak Hrvatske s RK Badel 1862. Zagreb
    2003. Prvak s hrvatskom reprezentacijom na svjetskom prvenstvu
    2003. Osvajač talijanskog kupa s RK Papilon Conversano
    2003. Prvak Italije s RK Papilon Conversano
    2004. Četvrto mjesto s hrvatskom reprezentacijom na Europskom prvenstvu
    2004., 2005., 2006., 2007., 2008. i 2009. Prvak Hrvatske i osvajač kupa s RK Zagrebom
    2004. Olimpijski pobjednik s hrvatskom reprezentacijom
    2005. Srebrno odličje na SP-u održanom u Tunisu.
    2006. Četvrto mjesto na EP-u održanom u Švicarskoj.
    2007. Peto mjesto na SP-u održanom u Njemačkoj, uz jedan jedini poraz u četvrtzavršnici i devet pobjeda.
    2008. Srebrna medalja na europskom prvenstvu u Norveškoj s hrvatskom reprezentacijom
    2008. Četvrto mjesto na Olimpijskim igrama s hrvatskom reprezentacijom
    2009. Srebrna medalja na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj s hrvatskom reprezentacijom
    2010. Srebrna medalja na europskom prvenstvu u Austriji s hrvatskom reprezentacijom
    2011. Prvak Makedonije i osvajač Kupa Makedonije s Metalurgom.
    2012. Prvak Makedonije i povijesni plasman s Metalurgom u 1/16 finala EHF-ove Lige prvaka.
    2013. Osvajač Kupa Makedonije s Metalurgom i povijesni plasman u četvrtfinale EHF-ove Lige prvaka.
    2014. S Metalurgom ponovio povijesni uspjeh plasmanom u četvrtfinale EHF-ove Lige prvaka. Na putu do četvrtfinala ostvarili su legendarne pobjede protiv Barcelone,           Paris St. Germaina i Koldinga. Iste je godine ostvario šesti naslov prvaka Makedonije s Metalurgom.
    2018. Zlatna medalja na Mediteranskim igrama u Tarragoni s hrvatskom reprezentacijom.

vujkeVOJISLAV VUJIĆ - VUJKE - Asistent i trener u reprezentaciji Saudijske Arabije

Krunu svoje trenerske karijere 'Vujke' je doživio imenovanjem asistenta i trenera reprezentacije Saudijske Arabije koja ove godine sudjeluje na Svjetskom rukometnom prvenstvu. Saudijci su u grupi s domaćinom Danskom i malo je za vjerovati da se mogu plasirati u drugu fazu natjecanja, ali samo učešće na prvenstvu za njih je jedan ogroman uspjeh.

O Vojislavu Vujiću kao igraču i kao treneru više možete pročitati u članku koji je nedavno objavljen na našem portalu (OVDJE)

StefiSTEFAN VUJIĆ - rukometni reprezentativac Srbije

Drugi 'Vujke' onaj mlađi brani boje reprezentacije Srbije(otac i majka rodom su iz Zrenjanina). Trenutni igrački angažman mu je Steaua Bukurešt, a do 2017. godine bio je član PPD Zagreb. Iako još (za rukometne prilike) mlad, iza njega je pristojna igračka karijera. Iako ga (neupućeni) novinari u svojim tekstovima svrstavaju u Poreč Stefan Vujić je Umagež, koji je svoje prve rukometne korake napravio upravo u Umagu, a kroz karijeru igrao i u Poreču (bio najbolji strijelac lige), a nakon toga nekoliko godina u Francuskoj (Nantes i Istres). Povratkom u Hrvatsku potpisuje za hrvatskog prvaka PPD Zagreb u kojem igra važnu ulogu u europskim natjecanjima a njegovi atraktivni golovi još su na stranicama EHF TV.
U PPD Zagreb priključuje mu se i njegov brat Igor, također poznati rukometaš iz obitelji Vujić koji je na žalost prebrzo zaključio svoju rukometnu karijeru nakon što je povrijedio rame.
Treba spomenuti da su braća Vujić bili i sudionici Mediteranskih igara u Mersinu 2013. godine igrajući za hrvatsku reprezentaciju.

Stefan Vujić je dres PPD-a zamijenio onim Steaue Bukurešt 2017. godine, a te godine, nakon što ga je hrvatski izbornik izostavio sa (svih) popisa, prihvaća poziv izbornika reprezentacije Srbije Cvetkovića i na Europskom prvenstvu (koje se je igralo u Hrvatskoj) brani boje Srbije.

Zanimljivo je to isprepletanje. Stariji 'Vujke' ostao je u Umagu 83. godine zbog Line Červara. Stefan Vujić nastupa na Svjetskom prvenstvu zahvaljujući tome što mu je otac usadio ljubav prema rukometu, a vjerujem da bi danas Lino Červar rado vidio u svojim redovima Stefana Vujića.

S toga budimo ponosni. Rijetko koji se grad može pohvaliti da ima tri svoja sugrađana na Svjetskom rukometnom prvenstvu koji brane boje tri različite države. Očito je da je Umag bio uvijek poseban.

Za kraj možda ne bi bilo fer ne spomenuti Damira Bičanića kojeg možemo nazvati "Umaško dijete", a koji je član hrvatske rukometne reprezentacije. Damir je također svoje prve rukometne korake napravio u Umagu u kojeg je došao iz Vukovara ratnih godina.

Pred nama su dani kada trebamo uživati u rukometnim vještinama. S toga uživajmo.

Franjo Sabo


umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag