PORTAL PRESSUM

Kolumna Dragan Purišić: Maškare

Kolumna Dragan Purišić
2019-02-04 12:30:38

Krnjeval neće biti samo okrnjen, prijeti mu nešto gore.
 
Iako neke obuzima nemir gledajući neobične krinke i promjenu vladanja ljudi, većini promatrača maškare su zanimljive. Kako i ne bi kada sudionici žive za ovu predstavu i njihov se žar prelijeva s ulice u srca ljudi. No, za nekoliko godina neće ih biti. Pokladni će se običaj utopiti ili će se od njega posve odustati!
 
Preobrazba je temelj  pokladnih aktivnosti. Ako ju se nečim ugrozi, jasno da karnevala ne može biti.
 
Dok si skriven u povorci, nitko te ne može prevariti, učiniti naivnim ili lakom robom. U metežu ne treba biti pravila niti mora biti reda. I pojedinac i grupa, čitavo društvo postaje neuhvatljivo i nedodirljivo. Zato se poraz događa izvan vremena ludosti.
 
Na koji način će iščeznuti ono što se desetljećima provodilo? Općenito, neke se promjene dogode naglo, a strategija koja radi protiv čovjeka djeluje postupno, neprimjetno.
 
Kada se na policama marketa pojave fašnički artikli, prvo nam za oči zapnu vlasulje; ljubičaste, plave, zelene... Odatle kreću i promjene koje će ugušiti maškaradu.
 
Da bi nešto postojalo, mora biti svoje, izgledati drukčije od ostaloga. U prirodi je mimikrija česta pojava, ali sada se u društvu događa nešto suprotno; sve počinje sličiti jednomu, cjelogodišnja maškarada ubija onu pravu! Minimalistički, neopaženo uvukao se među ljude poticaj da mijenjaju izgled (izvan pokladnoga vremena) kako bi dobili na posebnosti. Zbog toga je teško reći gdje, kada i kako je sve počelo. Primjetno je samo da niču prave vlasulje u nijansama boja koje su bile rezervirane za maškare! Ima još vremena i godine će proći dok se sve to ne ispuni, ali da se stvar razvija, više je nego zorno. Osim toga:
muškaraca izgledom djevojke, imamo,
djevojaka nalik muškarcu, imamo.
Ilustriranih tijela, koliko hoćeš kao i maskara, šminke, umjetnih dodataka po glavi.
Klaunova i kauboja, imamo
(doduše, prvima nedostaje odijelo, a drugi bi trebali promijeniti model pištolja),
O životinjama bi bilo neukusno govoriti.
Vriske i vike ime, ponajviše na stadionima i u školama.
Možda će veljača u budućnosti biti rezervirana da se vratimo normalnom životu, prirodnom izgledu i vladanju, a ostatak godine moći će se činiti kao što se danas čini u vrijeme maškara?
Ipak, bolje je deset dana isprazniti se i kroz godinu biti svoj, nego cijelo vrijeme misliti da si na sceni!

Dragan Purišić

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
On Sir Richard Francis Burton`s Trail - Atlas Rabac