PORTAL PRESSUM

Kolumna Adriano Šćulac: Otvori prozor i naruči vrijeme za ulatrazvuk

Kolumna: Adriano Šćulac
2019-02-20 01:28:21

Sjećam se kako se nekada, dokle je još postojao Sovjetski Savez (Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika), pričao jedan vic, kada je neki Rus kupio novi auto, te mu rekoše u auto kući kako ga može preuzeti za pet godina točno u podne. „Ne mogu u podne“ reče im kupac. „A što ne“ pitao ga prodavač. „Pa taj mi dan i to baš u podne , dolazi vodoinstalater, otkloniti neki kvar“ odgovori im kupac. To je bio onda vic, za tromi i spori SSSR.

Danas to više nije nikakav vic. Em, SSSR-a, više nema, nego se rascijepao na mali milijun država, mada je Rusija i dalje najveća. Em, kod njih to tako više nije, pa vic ne stoji. No, stoji za državu Hrvatska zvanu, i to ne kao vic, već zbilja i istina.

Vjerujem kako ste nažalost mnogi od vas to osjetili na vlastitoj koži. Priča mi tako neki dan, jedan poznanik, kako je naručio vrijeme za ultrazvuk abdomena, i dobio ga, ali za četiri mjeseca. Nisam mu odmah vjerovao, već sam, sjetivši se vica iz Rusije, mislio da zeza. No, ozbiljno i sav neki žalostan, reče mi kako je nažalost istina i stvarnost.

Onda saznajem kako je vrijeme za magnetsku rezonancu nekih pola godine, naravno da to možeš obaviti brže, ako imaš love, te to učiniš kod privatnika.

Toliko o vicevima i zemljama kojima smo se nekada rugali. Danas to vicevi nisu, a zemlja u kojoj se takve stvari događaju je Hrvatska, neki je zovu „Apsurdistan“, „Sporoland“, ili „Mala zemlja za velika sranja“.

Isto vam je, i kada naručite bilo kakve majstore, da vam nešto učine u kući ili stanu. Naravno da to nije tako rizično, u usporedbi sa slučajevima kada osoba koja se ne osjeća zdrava, može i mora čekati pola godine da bi obavila jednostavan liječnički pregled. Pa tako recimo nazoveš majstora za zamjenu prozora. Prođe ti za nekih mjesec dana, izmjeri, zapiše mjere i ode. Zoveš ga za neka dva mjeseca i veli samo što nisu gotovi. Prođe još koji mjesec a prozori se i dalje „rade“. Nakon godinu dana ti javlja kako su zagubili mjere, dolazi na ponovno mjerenje, a ti čekaš i ako si sretnik nakon dvije godine imaš prozore. To valjda stoga što im takav posao nije jako isplativ, pa te „sitnice“ kod nekih majstora mogu i počekati. Treba biti pošten i iskren i priznati da ima i onih koji ti kažu da ćeš dugo čekati, „jer se dave u velikim poslovima“ a i radnici su im problem, to jest nema ih. Poštenije je reći ne mogu, ne stignem, mala mi je zarada, nego zavlačiti ljude i praviti ih budalama.

To, s manjkom radnika je istina. Traže se na sve strane. Čitam tako neki dan oglase u novinama i vidim kako Lidl u državi, traži više od 400 sezonskih radnika. Da li će ih naći ili ne, tko zna? Ali znam da hoće i mogu, samo neka se drže one najpoznatijeg umirovljenika u Sporolandu, barba Tonija, koji je ostalim umirovljenicima i starijim osobama dao savjet kako im neće trebati doktor, onom poznatom „vježbaj pizda ti materina“. Neka se Lidl kao i sve ostale velike tvrtke posluže istom krilaticom, te im nije na odmet poručiti „platite ih pizda vam materina“ i radnika će biti, a mi možda postanemo Brzoland.

Savjet za kraj. Ako želite imati nove prozore 2021, naručite ih već danas. Možda vam do onda i stignu.

Adriano Šćulac

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac