PORTAL PRESSUM

Najava prometne akcije u cilju zaštite pješaka

Istra
2019-03-18 04:17:29

Kako bi se povećala sigurnost pješaka u prometu, na području Postaje prometne policije Pula-Pola u utorak, 19. ožujka od 9 do 14 sati, provest će se preventivno-represivna akcija ''Poštivanje obveza vozača prema pješacima i kontrola poštivanja prometnih propisa od strane pješaka''.

Stoga, Policijska uprava istarska apelira na vozače da povećaju oprez i uvažavaju pješake u prometu:
Usporite vozila kada se približavate pješačkom prijelazu zbog propuštanja pješaka koji prelaze kolnik!
Zaustavite vozilo ispred pješačkog prijelaza kada su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom i kad tek stupaju na pješački prijelaz!
Ne parkirajte vozilo na nogostupu, u raskrižju i na pješakom prijelazu!
 
Ujedno podsjećamo pješake da i za njih vrijede određeni prometni propisi, kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu:
Koristite nogostup ili drugu površinu za kretanje pješaka, a u slučajevima kada nema nogostupa, hodajte što bliže rubu kolnika!
Ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga!
Ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom!
Pješački prijelaz koristite uvijek kad nije udaljen od vas više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja!
Kada na cesti nema pješačkog prijelaza, prijeđite kolnik najkraćim putem, i to tako da ne ometate promet vozila!
Stanje sigurnosti u cestovnom prometu tijekom vikenda

Tijekom proteklog vikenda, od 15. do 17. ožujka, na području PU istarske evidentirano je šest prometnih nesreća s materijalnom štetom. Alkohol kao uzrok evidentiran je u jednoj prometnoj nesreći.
Policijski službenici utvrdili su ukupno 239 prekršaja, od kojih izdvajamo:
 
•    nepropisna brzina – 142 prekršaja
•    vožnja pod utjecajem alkohola – 20 prekršaja
•    nekorištenje sigurnosnog pojasa – 10 prekršaja
•    korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 24 prekršaja
•    neregistrirano vozilo– 3 prekršaja
•    nepropisno pretjecanje – 13 prekršaja
•    vožnja bez položenog vozačkog ispita – 2 prekršaja
•    ostali prekršaji – 25 prekršaja.
 
Tijekom vikenda kontrolirano je ukupno 548 vozača/vozila. Iz prometa je isključeno 27 vozača i 5 vozila. Događaj koji izdvajamo: U ponedjeljak, 18. ožujka u 2.50 sati, na kolniku Istarske ulice u Funtani, policijski službenici zaustavili su osobni automobil Seat, bosanskohercegovačke registarske oznake, kojim je upravljao 28-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine. Nad vozačem je obavljeno alkotestiranje, kojom prilikom je utvrđena koncentracija alkohola od 2.09 promila. Vozač je isključen iz prometa, a zbog opasnosti od ponavljanja prekršaja uhićen je te će se uz optužni prijedlog sprovesti nadležnom prekršajnom sudu.

PU istarska

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
On Sir Richard Francis Burton`s Trail - Atlas Rabac