PORTAL PRESSUM

Kolumna Dragan Purišić: Nove obitelji

Kolumna Dragan Purišić
2019-07-23 03:08:23

Oko definiranja pojma obitelji ne trebaju se previše lomiti koplja. Stvarnost oblikuje i pokazuje što je i kakva je današnja obitelj.

Još uvijek na drugom mjestu, ali sa najvećim porastom jeste ona koju čine majka, kći i pas. Bez obzira što ova zajednica nema potomstva, ona je sve brojnija i opstat će sve dok krade mladice iz tradicionalnih obitelji.
Kako ovakva obitelj nastaje (ne)promišljeno, čudi da jedna druga stvar ostaje nagonska; održavanje ljepote i privlačnosti tijela njihovih članica. Za koga? Još više čudi kada u tom pogledu majke prestižu kćeri! Tako imamo sedamdesetogodišnjakinje sa žarkijom bojom kose od četrdesetogodišnjakinja. Kada dočekamo da svi troje budu naflourescentrisani, iz Svemira ćemo izgledati kao poluzvijezda. Možda je to i cilj, da nas netko treći spasi od ovoga jadnoga života!

Udobnost i bezbrižnost koju donosi inercija ostanka s majkom nema (vidljivu) cijenu u smislu buduće naplate vlastitog  postupka, a dame su odbacile svaku mogućnost postojanja ikakvoga autoriteta iznad sebe samih.

Kada majka promatra sina kako trpi u obitelji, srce joj nije na mjestu. Zašto onda supruge nisu ljubazne s muževima? Radi se o tomu da je prva spomenuta majka mentalno  iz tradicionalne obitelji, a drugonavedena supruga iz (za sada) drugorangirane.

Da nešto ipak nije u redu, može se vidjeti po njihovim licima koja sa svakom godinom odaju sve veće nezadovoljstvo, a lica su odraz nutrine.
 
Kad se bolje razmisli i mlade obitelji (koje imaju muškarca) ne razlikuju se previše od prethodno opisanih jer sve što bi čuo i morao raditi psić, gotovo pristao je raditi nazovimuškarac.
 
Prirodno je i oduvijek bilo prisutno da supruge predlažu, pozitivno maštaju kako uređivati život svoje obitelji, ali kada odluče da je jedino njihova riječ prva, prava i posljednja, onda za drugoga nema mjesta. Iako u ženskoj prirodi postoji sklonost da nešto odluče pa da od toga odustanu, a u muškarčevoj da pošto-poto održe izrečeno, ničeg lošega se tomu ne treba pripisati, ali ako nježniji spol hvata grubljega da je nešto izrekao i da za to nema oprosta, što onda reći nego, nažalost, da je i tradicionalno odgojenim mladićima odustati od namisli za podizanjem obitelji. Postoji još uzvišenih opredjeljenja pa je bolje da čine nešto takvoga nego da budu nesretni i odbačeni.

Dragan Purišić


umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac