PORTAL PRESSUM

Kolumna Dragan Purišić: (ZA)OSTATI NA GROMOBRANU

Kolumna Dragan Purišić
2019-09-04 03:46:35

Ovih sam dana opet čuo jedno pitanje za koje sam mislio da je odavno ostalo neaktivno, no postao sam svjestan koliku je ulogu odigralo u svijesti mnogih, može se reći da nezanemariv dio naraštaja odrasta na njegovoj logici. Kako sam ga prvi puta čuo u školskim klupama od jednog predavačkog  autoriteta, nije nezamislivo da su ga oni dobili kao preporuku od viših instanci da ga infiltritaju u predavanje (u koje ono,  jasno, uopće ne spada).
Kada se iznese neka jednostavna teza, gotovo na razini dječje percepcije, onda obično ona pripada i najviše dosezljivoj znanstvenoj (filozofskoj) razini. Stoga treba biti oprezan kada svoje povjerenje predajemo nečemu previše jednostavnom i naizgled logičnom.
Oko nečeg sličnog se ne bi trebalo previše vrtjeti kada posljedice za čovjeka ne bi bile kobne.
Da bi utvrdio našu nevjeru i uzdrmao vjeru oni koji su je imali, profesor zemljopisa u srednjoj školi je rekao, znate ono:  Ako bog postoji, zašto onda na crkvi postoji gromobran?
U svom tom entuzijazmu, ima barem nešto istine koju niti neki vjernici ne prihvaćaju do kraja, a to je; ako Bog postoji, onda upravlja svime.
Nemam spoznaju o tome je li svaka veća građevina zakonski treba imati munjovod niti je li strijela s neba negdje završila svoj put na sakralnom objektu, ali odgovor ne leži u tom razmatranju. Ne čitajući Bibliju, mnogi ne znaju kako je s božje strane objavljeno i izvršeno obećanje o uništenju velikoga hrama.
Sigurno znamo kako su mnogi barbari u prošlosti rušili crkve pa bi se jednako trebalo upitati zašto ih Bog (ako postoji) u tomu nije spriječio?
 Gromobran je ipak izabran zbog shvaćanja da je Bog fizičko lice koje sjedi na oblacima. Također, arheoskeptici ne poznaju niti priznaju nikakav svijet osim zemaljskoga pa se oslanjaju na to da On u svijesti vjernika ima upravljati jedino Zemljom.
Ovako kaže fizičar G. L. Schroeder: Možemo vjerovati da je Bog ustanovio prirodne zakone i da ih prema volji preusmjerava, tj. djeluje kada je potrebno.
Ova je teza prihvatljiva vjernicima stoga se može reći, iz njihovoga shvaćanja, da uništenje božjih simbola na zemlji  (ne treba zaboraviti da su oni nisu namješteni kao božje vlasništvo već mjesto susreta čovjeka s božjom prisutnošću) znači da je bog upravo tako htio, da je to znak kako određeno mjesto na zemlji nije više ili nije iskreno sastajalište Boga i čovjeka!
Kao što znamo, također, puste ili hladne crkve također su znak nedostatka ljubavi prema Bogu, skepticima znak da su ljudi shvatili kako On ne postoji.
Svatko se ima pravo opredijeliti za vlastito uvjerenje i svakomu bi bilo bolje da je ono usuglašeno sa zakonima Kozmosa. To se može postići i međusobnom komunikacijom, razmjenom znanja i iskustava. Jedno od njih bi moglo biti da duhovno odrastanje skeptika ne zaostane na gromobranu, kao i poruka mlakim vjernici da se radije opredijele za nevjeru nego da budu bljutavilo.
 
Dragan Purišić

umag  tz umag
5portal     ProBiz - internet i marketing, Umag
Travel Agency Atlas Rabac